The Making Of: Dyezzie’s Top 2000 Raadsels

Dan heb je dat idee om je eigen spel te maken ten tijde van de Top 2000. Hoe vaak ik de Top 2000 van 2016 wel niet heb nagekeken. Hier de uitleg hoe ik het heb gedaan en 4 diashows met daarin alle foto’s. De eerste zijn de oefeningen die ik op Facebook plaatste, daarna een diashow met alle “Waar Is Dyez?”, waar na elke foto de foto met de oplossing komt, vervolgens de diashow met raadsels, fragmenten en hoezen en als laatste de diashow met mijn eigen 25 favorieten! Bij alles staat de artiest en de song en de categorie. Oké, niet bij de “Waar Is Dyez?”

Aan De Slag!
Een idee is leuk, maar toen moest ik het uitvoeren! Dat was even iets anders. Ik zou dus steeds foto’s van mij in foto’s gaan plaatsen en dan mocht men raden welke song ik bedoelde. Had ik eerst raadsels bedacht, al vlot bedacht ik ook om hoezen te doen, daarna vond ik het ook leuk om fragmenten te gaan doen en als laatste kwam ik met de “Waar is Dyez?” Gezien men me hier moest zoeken en dus niet alleen de artiest en het nummer zou moeten raden vond ik bonuspunten wel leuk om te gaan geven. Zo begon het dus en ik heb van alles de videoclips (soms maar deels) bekeken en gekeken of ik er iets uit kon gebruiken. Ik checkte de lijst weer van 2016, hoe zag de hoes eruit, kon ik die op Google vinden? Vervolgens heb ik alle songteksten opgezocht om te kijken of ik daar iets mee kon.
Voor de “Waar Is Dyez?” heb ik een kleine poll op Facebook gegooid met een aantal foto’s waar men uit kon kiezen. In de foto’s voor de oefeningen bleek al vlot dat ik die ook moest bewerken, zodat ze in verschillende achtergronden konden passen. Wat ik ook nog even moest doen was een logo maken, zodat duidelijk zou blijken dat die foto’s bij het spel zouden horen. Ik had mijn lijsten inmiddels klaar met welke raadsels het moesten gaan worden en ik ging aan de slag.

Het was echt niet iedere dag, maar wekelijks zat ik toch een paar foto’s te doen. Het ging met vallen en opstaan, dan vond ik dit weer niet kunnen, dan moest dat anders, dan toch maar niet een raadsel, dan maar een fragment van een nummer. Nee en die ene artiest had ik al, dan een andere. Ja, en die hoorde er wel bij, maar ik moest ook nieuwere dingen doen en zo schaafde ik steeds bij. Bij mijn 25 favoriete foto’s was ik vaak te enthousiast en in staat er een oefening van te maken. Nee ik kon me inhouden. Daarnaast moest ik gaan denken over hoe ik het qua spelregels zou gaan doen en of ik het op mijn Facebook zou plaatsen of in mijn groep op Facebook. Ik koos voor de laatste. Dit omdat hier het inplannen beter te doen is dan op de gewone Facebook-site en het zou overzichtelijker worden.

Grappig is, op het moment dat ik mijn stemlijst had ingevuld, klikte ik op “Deel Mijn Stemlijst” en BAM! Daar stond het op mijn Facebook! Meteen realiseerde ik me dat dit niet handig was, want uit mijn lijst staan er 9 tussen mijn raadsels. Dus die heb ik METEEN gewist op mijn Facebook. Dat heeft echt niemand kunnen merken, want het heeft er hooguit een seconde of 20 op gestaan.
Wat ook erg grappig was, sommige antwoorden. Bij de meeste foto’s dacht ik, “Dat weet men meteen!” Niet gek, want ik maakte ze en voor mij is de logica erin zo normaal! Als dan bleek dat niemand het zag dan kon ik me rot lachen hier. Met name Toto met Hold The Line. Ik hang daar aan een lijn om niet in het water te vallen. Zelfs de hints werkten niet, al weet ik de hints ook wel te geven. “Het leven is geen spel”, ja de toto! En later het hondje Toto uit de film “The Wizard Of Oz”, met daarbij de tekst: “Braaf Bello”. Niemand die het zag. Het was zo heerlijk als het gelukt was, om men op het verkeerde been te zetten!

Ondertussen maakte ik nog een extra Spotify Playlist aan en zette die op privé. Hierin plaatste ik de nummers als ik ze gemaakt had. Dat was qua telling lekker handig en ik besloot via Spotify mijn plaatsingslijst te maken, door die op Shuffle te zetten. Goed, soms moest ik bijsturen, zodat de categorieën afwisselend kwamen. Ik had ook een tweede lijst gemaakt om wat geweest was daarin te zetten. Oja, hoeveel zou ik er gaan maken? Ik zou er 35 gaan doen, iedere dag 5 was wel leuk. Ik was klaar en had nog ruim twee en een halve maand over, ik zou wat reserve gaan maken. Ja en toen wist ik niet te stoppen. Met name omdat ik 42, 49, 56 en 63 niet mooi afgerond vond, dus 70. Lekker logisch ook.

Last but not least kwam Mike nog met een geweldig idee. Maak van alle raadsels blogs met het antwoord voor als het geraden is! Dat heb ik dus gedaan. De foto moest erin, de naam van de artiest, het nummer, ik vond het ook wel leuk om te vermelden waar het nummer stond in de Top 2000 en ik moest de winnaar ook niet vergeten. Alle 70 stonden in concept klaar. Het enige wat ik moest aanpassen voor ik ‘m plaatste was dat ik de naam van de winnaar(s) erin zou plaatsen. Dat vergde dus tijd. Had ik dat gelaten dan had ik zelfs die in kunnen plannen qua plaatsing.

Wat hoeveel tijd heb ik hierin gestoken?
Schrik niet, qua de lijst samenstellen, foto’s, videoclips, (single-)hoezen en songteksten opzoeken en doornemen, de foto’s bewerken, 71 blogs tikken, alles plannen, blogs bijwerken met de winnaar(s) en antwoorden geven op de reacties…. Ik schat zo’n 350 tot 400 uur! Dat is iets meer dan 2 weken, maar dat is achter elkaar gerekend. Het idee en de eerste foto heb ik op mijn Facebook geplaatst 4 juni! Ja, ik heb het flink uit kunnen smeren, maar het moest wel op tijd af! Ik wil niet opscheppen, maar WHAUW, ik ben zo trots op mezelf! Ik heb dit gewoon helemaal alleen gedaan! Al wil ik dat niet weer. Als ik het weer ga doen, dan zoek ik een assistent(e)! Het was namelijk wel veel. Alleen ik ben er zo enthousiast over! Misschien moet ik volgend jaar de Top 4000 van Radio 10 gaan doen. Dan heb ik het dubbele aan nummers om uit te kiezen! Dat is ook leuk! Maar dan met minder, want ik moet natuurlijk ook naar mijn werk. Nu was ik vrij. Al geldt dan helemaal, dan wil ik hulp!

En dan nu de 4 diashows!

De Oefen-foto’s:

Dan de “Waar Is Dyez?”. Eerst het zoekplaatje, en meteen daarna de oplossing:

De Foto’s.
Ervoor staat de letter van de categorie R – Raadsel, F – Fragment of H – Hoes:

En als laatste mijn persoonlijke Top 25!
Daar waar ik moeite mee had om mijn mond over te houden, het zijn dus niet allemaal mijn favoriete songs. Dit gaat puur over de raadsels. Ik vond het als laatste lastig om mijn mond te houden over deze blog…. Laat ik het zo zeggen, mijn enthousiasme was groot en ik heb er wel van genoten. Het meeste van de geweldig leuke reacties. DANKJEWEL!

Een Gezond en Goed 2018! 

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.