Rezepte

Rezepte: Mutti’s Deutsche Goulashsuppe


Ken je dat, dat je opeens wordt overvallen met het idee dat je iets perse wilt eten? Ik had dat afgelopen week in de supermarkt. Opeens wist ik het, ik wilde Goulashsoep gaan eten. Natuurlijk bestaat dat in blik, maar deze heeft niet mijn voorkeur. Nee, tussen mama’s recepten zou het recept moeten zitten van mijn Duitse tante. Zonder de ingrediënten te halen ging ik naar huis. Mama’s recepten heb ik destijds allemaal in gescand en dus zou ik het opzoeken. De volgende dag ging ik aan de slag en stond ik vlot erna weer in de supermarkt. Bij het vlees schoten me de woorden van papa te binnen…

Ik was als kind een hele lastige eter en lustte niet heel veel. Vlees was niet mijn favoriet. Toch hadden mijn ouders een trucje bedacht. Zo voegde mijn moeder aan iedere maaltijdsoep gehaktballetjes toe. In mijn kinderogen aten we snert als er geen balletjes in zaten, dat raakte ik dus niet aan. Zaten er balletjes in dan noemde ik het erwtensoep en dan at ik het vrolijk op.
We kwamen veel in Duitsland en steevast gingen we als we de grens over waren naar een wegrestaurant. Nam iedereen goulashsoep, ik niet. Voor mij werd patat gehaald. Tot mijn vader eens per ongeluk 4 soepen had besteld. In plaats van het terug te sturen vroeg mijn vader of er wellicht ook een andere soep was waar gehaktballetjes in zaten. Dat was het geval en mijn vader vroeg of er misschien wat balletjes in 1 kom soep mochten, want hij wilde zijn dochter testen. Zo gezegd, zo gedaan. Zo heb ik de soep leren eten. Hij gaf het door aan mijn tante en zij voegde erna ook balletjes aan toe.

En daar stond ik dan bij de slager. Er staat geen rundergehakt in het recept, maar ach, het is zo’n fijne herinnering en dus nam ik ook 250 rundergehakt mee. Voor de rest heb ik me aan het recept gehouden. Op het moment dat de geur de keuken vulde kon ik een glimlach niet onderdrukken, het rook net als toen. Op het moment dat ik ging proeven schoten de tranen in mijn ogen. Dit is de goulashsoep zoals ik die mij herinner! Daarom dus, vanuit het Duits vertaald, de Goulashsoep van mijn tante.

Ingrediënten:
750 gram rundvlees
4 grote uien
2 winterpenen
2 middelgrote prei
1 grote aardappel
2 liter rundvlees bouillon*
1 bosje peterselie
1 bosje selderij
2 grote eetlepels tomatenpuree
2 grote eetlepels zoete paprikapoeder
zout
peper
olie

De bereidingswijze:
Verwarm de olie in de pan. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 4 tot 6 cm. Niet te klein in ieder geval. Voeg dit toe aan de olie en wacht tot dit aan alle kanten enigszins dicht is. Pel/schil de groenten en maak deze en de verse kruiden schoon. Snij de groenten. De aardappel in blokjes en de winterpenen in plakjes door de helft of in vieren. Pluk de bladeren van de kruiden en snij dit fijn. Voeg alles toe aan het vlees en bak dit lekker aan.
Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en roer alles goed om. Voeg daarna de bouillon toe en breng alles al roerend aan de kook. Draai daarna het gas zacht en laat alles zo’n 2,5 uur zachtjes doorkoken. Is het te dik voeg dan een beetje water toe. Is het te dun voeg dan nog een aardappel in blokjes gesneden toe. Voeg naar smaak zout en peper toe.

*De bouillon kun je natuurlijk van een blokje maken of uit een potje halen, maar ik heb ‘m zelf getrokken. Ik heb een pan opgezet met 2 liter water. Hierin heb ik 250 gram rundvlees (in stukken gesneden), een halve ui, een eetlepel zout, 2 takjes selderij en 2 takjes peterselie en 3 laurierbladen gedaan. Daarnaast heb ik hierin ook de gehaktballetjes gedaan. Dit alles heb ik aan de kook gebracht. De halve ui, de selderij, de peterselie en de laurierbladeren heb ik eruit gehaald voor ik het ging overgieten.

Guten Appetit!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *