Bulgarije,  Recept

Rezepte: Mamtjes Tarator (Soep)

Even een receptje met dit warme weer. Het is afkomstig van mijn Bulgaarse Oma Nadyezdha. Als wij zomers in Bulgarije waren dan had oma dit iedere dag en wij moesten iedere dag een kom eten, want, zo zei oma “Dat is goed tegen de hitte!” Dit lag ‘m aan de vele knoflook, het zout en je dient het koud te eten!

Het recept is Tarator. Als je de ingrediënten ziet zal het je doen denken aan de Turkse Cacik of aan de Griekse Tzaziki. Het is overigens logisch, want die keukens lijken op elkaar. De Bulgaarse keuken is echter armer dan de Griekse en Turkse. Hou dit wel in je achterhoofd, want als je dit maakt na je geweldige vakantie in Griekenland of Turkije, dan eet je niet wat je in je vakantie hebt gehad. De Cacik en de Tzatziki worden overigens ook vaker gegeten als saus, niet als soep.

Tarator Ingrediënten
De Ingrediënten van Tarator
1 Komkommer
500 gram Bulgaarse Yoghurt (Turkse of Griekse kan ook, eveneens als een literpak volle yoghurt)
6 flinke tenen Knoflook
+/- 8 tot 10 takjes Dille
Scheut olijfolie (8 eetlepels)
Sap van een halve Citroen
Zout & Peper
(1 glas) Water

Bereiding
Er zijn verschillende manieren om de komkommer te snijden of te raspen. Blokjes waren voor oma uit den boze, dat kon echt niet. De zaadlijsten laat je zitten. Oma raspte de gehalveerde komkommer in schijfjes. Ik geef er zelf de voorkeur aan om de komkommer in schijfjes te snijden die dan dikker zijn, omdat ze zo meer een bite geven.
Daarna pel je de knoflook en die doe je door de knoflookpers, meteen bij de komkommer. Vervolgens snijdt (Nouja, ik knip, met de kruidenschaar) je de dille. Dit doe je bij de komkommer, evenals de scheut olijfolie, de sap van de halve citroen, de zout en de peper.
Ik heb de helft van de inhoud het plastic emmertje met yoghurt gebruikt. Roer alles goed door elkaar. Het is nu nog dik. Daarom wordt er water aan toegevoegd. Ik heb 1 glas water gedaan, want ik wil het liever iets dikker eten. Doe je er meer water in, dan mag er ook wel iets meer knoflook in, maar ook dille en zout. Je bent klaar en nu doe je de schaal voor nog minimaal 1 uur in de koelkast.

Als we in onze vakanties ook naar Oom Janko en Tante Sofia gingen dan kregen we ook daar de tarator. Tante Sofia deed er altijd nog een extra ingrediënt in. Dat is even een tip, zelf ben ik er niet zo voorstander hiervan. Je kunt ook een schaaltje gehakte walnoten op tafel zetten, zodat men zelf kan kiezen om het er door te doen.

Na een uurtje kun je het lekker koel opdienen. Het is een voorgerecht, dus geen maaltijd-soep. Kleine tip, het is heerlijk als voorgerecht bij een barbecue.

Dober Apetit!

Tarator Soep

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *