Recept

Recept: Vissoep

Gisteren bedacht ik me opeens om vandaag eens lekker uitgebreid te gaan koken en dan met vis. Ik vertrok dus vanmorgen naar de Haagse Markt, want daar kun je gewoon te kust en te keur, voor leuke prijzen en het is dichterbij dan Scheveningen. Ik koos voor Nijlbaars en coquilles. Maar opeens bedacht ik nog iets, vissoep maken! Dat had ik lang niet meer gedaan, dus ik vroeg de visboer of hij visafval had die ik kon gebruiken om een bouillon van te trekken en het liefst dan viskoppen. Dat had hij en ik kreeg 2 viskoppen mee. Ik nam nog kabeljauwfilet en zalm mee. Die combi is wel erg lekker.

Eenmaal thuis bedacht ik dat ik nog even naar een lingeriewinkel moest, dus ik ging er nog even op uit. Daar aangekomen vroeg ik om een behazakje. De dame van de winkel vroeg of ik een grote moest hebben, en ik checkte mijn voorgevel even voor ik verbaasd zei, ‘Het is niet voor mezelf.’ Ze vroeg of het uitmaakte. Ze sloeg stijl achterover van mijn antwoord: ‘O het is om viskoppen in te doen, ik zal vissoep maken. Deze zakjes zijn mooi fijn van structuur, dus ik doe daar de viskoppen in om zo de bouillon te trekken.’ Tegenwoordig kun je ook de groentezakjes van de Appie nemen.

Maar nu even ter zake, het recept:

Voor je begint, kook het behazakje even uit, gewoon in water of voeg zout toe. Pas daarna kun je het gebruiken. Was ‘m ook nooit met wasmiddel, zout en/of citroen is voldoende. Ik gebruik de zakjes doorgaans een keer of 8 of korter als het kapot is gegaan. Ik ben niet van de lellen en vellen in het eten zeg maar, zo is dit idee bij me ontstaan.

Voor de visbouilon:
4 liter water
2 viskoppen
6 takken basilicum, peterselie en rozemarijn
8 takjes thijm
1 hele citroen
1 grote wortel (alvast door midden gesneden)
1 ui

Het water doe je in de pan. In het behazakje heb ik de viskoppen gedaan, met de kruiden, de doormidden gesneden citroen (waarin 4 inkepingen), de ui (schil eraf en in zijn geheel) en de wortel.
Dat aan de kook gebracht. Daarna heb ik het een uurtje of 4 zachtjes laten koken.

De rest:
1 prei
1 bakje champignons
Niet gewogen, maar een mooi stuk kabeljauwfilet en een mooie moot zalm
De wortel die ik heb laten meetrekken
Zout en peper naar smaak

Als de visbouillon klaar is, vis je zo het behazakje met alles erin er weer uit. Ik heb de wortel eruit gehaald en klein gesneden. Dat ging, doordat het meegekookt heeft, lekker gemakkelijk. het eruit en al het andere erin, dus ook de wortel, kleingesneden, weer. Dat alles nog even lekker laten koken en klaar is de vissoep!
De viskoppen hebben hun werk gedaan. Zie de foto voor wat er van over is:

Tja, over dat idee van dat behazakje. Nu was er een vriendin die me vroeg of het dan nog gezeefd moest worden. Ik doe het niet, want de bouillon is mooi helder. Voordat ik mijn behazakje heb ik geleegd heb ik het laten afkoelen in een diep bord. Hierin kun je zien hoe helder de bouillon is:

Via Facebook had ik het haar ook laten zien. Ze schreef: ‘Ik hoop dat je snapt dat ik der ff raar van stond te kijken.’ Ja dat begreep ik. Ach ik weet het nog met mijn ouders. Ik had ze uitgenodigd om bij mij te komen eten toen ik in Groningen woonde. Ik had vissoep, want mijn moeder was dol op vis, maar had nog nooit vissoep gehad en dat leek haar wel iets om te testen. Ik vertelde haar dat ik viskoppen bij de visboer had gehaald en had meetrekken in het behazakje. Ze keek me vreemd aan. Nu stond het resultaat er nog en ik bracht naar de eettafel. Lag mijn vader dubbel van het lachen, mijn moeder keek me vreemd aan. De keer erop had ze trouwens zelf een behazakje. Speciaal voor het trekken van alles voor de heldere groentesoep! zo gek is mijn idee dus niet….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *