Rezepte

Rezepte: Vati’s Favorieten

In mijn vorige blog vertelde ik over dat ik speciaal voor mijn moeder recepten vanuit mijn ouderlijk huis had gemaakt. Op mijn facebook had ik verteld dat ik alle oude recepten van mijn moeder had bewaard om in te scannen en zo is het idee ontstaan om het kookboek “Het Oude Nest” te maken. Voor nu deel ik de recepten die ik vandaag heb gemaakt. De Bulgaarse witte bonensoep, de Bulgaarse Kuftes en de Bulgaarse Kyopolu.

De Bulgaarse Witte Bonensoepwittebonen
1 pond witte bonen
2 kleine uien
1 aardappel
1 eetlepel zout
1,5 dessertlepel bonenkruid
0,5 winterpeen
1 ruime dessertlepel paprikapoeder
Klein bosje peterselie
1 dessertlepel oregano

Indien aanwezig:
4 Middelgrote maggiplantstelen
Klein bosje maggiplantblaadjes

Zonnebloemolie
2 tot 3 eetlepels paprikapoeder

Spoel de witte bonen eerst af en zet ze 1 tot 2 centimeter onder water een nacht in de week. Mochten ze erboven komen te staan voeg dan weer water toe tot ze weer onder water staan.
De volgende dag breng de witte bonen in hetzelfde water aan de kook. Voeg hieraan toe: 1 eetlepel zout, 2 in blokjes gesneden uien, de in blokjes gesneden aardappel, 1,5 dessertlepel bonenkruid, de in half schijfjes winterpeen, een ruime dessertlepel paprikapoeder, de fijngesneden peterselie, en 1 dessertlepel oregano. Eventueel ook de maggiplant stelen (in zijn geheeld, deze moeten later weer verwijderd worden) en de fijn gesneden maggiplantblaadjes. Breng dit aan de kook en laat het daarna even lekker een uurtje doorkoken. Houdt het vocht goed in de gaten, als alles boven het vocht uitkomt voeg dan weer toe tot het weer net onder water staat en roer het goed door.

Pak dan een koekenpan. Bedek de bodem royaal met de zonnebloemolie en laat dit zo warm worden dat het rook er van begint te komen. Strooi dan 2 tot 3 paprikapoeder bovenop de soep en draai beide pitten even uit. Bescherm jezelf even met de deksel tegen het spatten en giet de olie over de soep. Dit kan enorm spatten! Daarna draai de soep meteen weer aan en roer je alles goed door. Laat het nog even een half uurtje pruttelen en dan is het klaar. Wij aten dit met Turks brood of gewoon brood, gewoon om het brood te dopen hierin.

De Bulgaarse Kufteskuftes
1 pond half om half gehakt
1 ei
1 middelgrote ui (of 2 kleintjes)
2 takjes peterselie
1 takje maggiplant (als je dit niet hebt dan 1 takje of 2 theelepels selderie)
0.5 eetlepel bonenkruid
1 theelepel zout
5 ruime eetlepels paneermeel

Doe het gehakt in een schaal. Snijdt de ui superfijn! Voeg dit doet aan het gehakt, evenals het ei, de fijngesneden peterselie, maggiplant (of selderie), de bonenkruid, zout en de paneermeel.
Kneed dit alles goed door elkaar. Dek het af en laat het daarna een nacht intrekken.

Zoals bij ons werd gedaan, maak platte schijven van ongeveer 3 tot 4 cm doorsnee van het gehakt. Er zullen dan 10 tot 12 uit kunnen. Bak dit in olie of in boter. Daarna laat ik ze altijd even uitlekken op keukenpapier. Je eet ze zo warm, maar mijn ouders aten het ook graag op brood en ook als ze koud waren. Tevens is het zeer geschikt voor bij de barbeque.

De Bulgaarse Kyopolukyopolu01
4 aubergines
3 groene paprika’s
5 of 6 teentjes knoflook
bos peterselie
scheutje azijn
zonnebloemolie
zout

Rooster de aubergines en paprika’s op een schroeiplaatje (zoals we thuis deden) en draai ze geregeld om, tot de huid ervan gerimpeld is. Je kunt het ook in de oven doen. Hou een oven-tijd van 30 minuten aan en oventemperatuur van 220 graden aan in een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt, pas de temperatuur hier dan op aan. In dit geval kan de heteluchtoven op ongeveer 190 graden. Check eerst even of de huid al los zit, doe ze er anders nog een kwartier in, tot de huid dus gerimpeld is. Als ze geschroeid zijn draai ze dan eerst even in plastic zak om ze iets te laten afkoelen en de huid er ook makkelijker af te krijgen. Denk erom, dit lekt! Als je dat hebt gedaan en ze zijn gepeld dan snij de stelen eraf. Het is wel gemakkelijk om ze tijdens het pellen bij de stelen vast te houden namelijk. Vervolgens doe je ze in de blender met de tenen knoflook, de peterselie, zout (eerst maar een theelepel) een flinke scheur zonnebloem olie (eerst maar en half kopje, geen mok, want er kan later meer bij) en een theelepel (om mee te beginnen) azijn. Zet de blender aan en laat die de boel goed pureren. Daarna proef je en breng je op smaak met eventueel zout, of nog ietwat azijn. Als het te dik is dan kun je nog zonnebloemolie toevoegen.
Het lekkerste is dit op Turks brood of op stokbrood.

Goed, dit waren ze. Smakelijk eten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *