Mijn Top 3 Social Media Ergernissen


Zijn er do’s en don’ts op social media? Ja toch zeker wel. Ik heb er voor mezelf wel een aantal, maar dat is meer onder het mom van “Behandel anderen zoals jezelf behandeld wilt worden.” Dat is mijn eigen ding dus. Zo kwam ik in ieder geval op het idee om mijn Top 3 met ergernissen eens in een blog te verwerken. Het zullen niet hele opvallende zaken zijn, maar wellicht erger ik me aan dingen waarvan jij denkt “Nou ja!” Heb je andere dingen, vul het dan gerust in de reacties aan. Altijd leuk 🙂

Mijn Top 3 Ergernissen

Op nummer 3:
De omturners.
Bijvoorbeeld dat ik een foto zou plaatsen, dat ik een perentaart eet en een reactie luidt, ‘Appeltaart is veel lekkerder!’ Met alle respect, maar ik lust geen appeltaart. Dat is echt waar, ik vind appeltaart echt niet lekker. De geur wel, maar de combinatie van het deeg met de appel, bah! Ja, het klopt, ik zal dus ook geen appelflappen of andere dingen in de combinatie deeg/appel eten. Maar goed, de omturner is het figuur dat mij zal overtuigen hoe lekker een appeltaart is en mij vragen waarom ik wel de perentaart lust, want het qua fruit is het toch familie van elkaar…. *zucht*…. Ja, maar niet qua smaak! Vervolgens gaat diegene me melden hoe ik de appeltaart moet maken. Misbaksel dat ik dan ben, dan vraag ik waar ik het deeg voor kan vervangen. Nee joh, de omturner hoort zo’n soort vraag doorgaans niet. Die komt met met het feit dat ik het op de manier van de omturner wel zal lusten. Nee echt niet, ik hoef het niet. Niet met appels! Dus besluit ik op mijn manier te handelen. Ken je dat opwindspeelgoed van vroeger? Dat is de eerste 5 seconden leuk en daarna verslapt je aandacht en laat je het uit ratelen. Pas als het stopt met ratelen valt het je op en kijk je weer op. Zo doe ik dat. Laat mij toch in mijn- en iedereen toch in zijn/haar eigenwaarde!

Op nummer 2:
De betweters en verbeteraars.
Ze gaan vaak hand in hand. Dan wordt je verbeterd, maar krijg je er ook een hele uitleg bij waarom jou mening fout is. Zit je daar op te wachten? Ik dus niet! Jij je mening en ik de mijne. Je mag je mening wel melden, maar ik ga zelf bepalen of ik belangstelling heb om jou om je mening te vragen, dus waarom en hoe jij erover denkt. Ik heb er geen zin in om dat ongevraagd in de reacties op mijn bericht op mijn prikbord te lezen. Het Accepteren en Respecteren van elkaar staat bij mij erg hoog. Dat betweterige gedrag vind ik face to face prima, maar niet op MIJN social media! Dan sta je eerder voor joker met dat gedrag.
Onder de verbeteraars vallen uiteraard ook de personen die mij wijzen op dat ik iets verkeerd heb geschreven. Bijvoorbeeld, ik heb in plaats van Appeltaart, Apeltaart staan. Vaak zie ik het achteraf zelf en dan verbeter ik mezelf. Dat hoeft een ander dus niet voor me te doen, ik ben zelfstandig genoeg om dat zelf te kunnen. Of ik diegene verwijder? Nee, pas na 3 keer. Wel laat ik direct weten dat ik de hulp niet waardeer in een cynisch antwoord of ik pas mijn bericht aan en maak een hoofdletter van mijn schrijf- of tikfout en dan staat er dus A-P-eltaart. Dit is nu eenmaal een van de onderdelen in mijn humor-pakket, door mijn ouders me meegegeven.
Wat trouwens leuk is. Valt het je eens op dat er zoiets in mijn bericht staat, dan weet je vanaf nu dat ik te maken heb gehad met een taalpurist. Het sneue van dit is trouwens dat ze het vaak via een persoonlijk bericht doen, omdat ze dat wel zo netjes vinden. Onzin natuurlijk, ze weten heel goed dat anderen hun in de zeik nemen. Taalpuristen roepen zichzelf trouwens vaak uit tot taalpurist, te triest voor woorden maar waar.

Op nummer 1:
De personen die zichzelf immens belangrijk vinden en denken dat hun mening er toe doet.
Waar vind je die? Ik begin met een voorbeeld. Het zal al duidelijk zijn geweest, ik lust dus geen appeltaart. Kom ik langs een profiel waar iemand een appeltaart heeft gebakken en daar trots op is, dan like ik wel of ik reageer misschien nog met een bericht als, smakelijk eten! Maar ik zal nooit reageren als, “Bah, appeltaart! Dat lust ik echt niet!” Nee, waarom zou ik dat doen? De personen die zichzelf immens belangrijk vinden en denken dat hun mening er toe doet, die doen dat dus wel. Komt zo iemand aandacht te kort? Daarnaast zet diegene zichzelf ook voor joker bij de familie/vrienden van de schrijver van het het bericht. Hou je bek als je er niets zinnigs op te zeggen hebt. Kleine moeite, groot plezier!

Welke ik ook eens heb meegemaakt, dat zijn nummer 1, 2 en 3 in een, was dat ik in een grappig bericht liep te klagen dat het Formule 1 circuit zich in mijn buik afspeelde en ik maar beter op het toilet kon blijven zitten. Ik had gewoon iets verkeerds gegeten, meer dan dat was het niet. Er was echter iemand uit mijn bekenden die het las en begon over dat diegene aan de ziekte van Crohn leed. Dat is natuurlijk niet leuk, maar waarom moest dat op mijn pagina gemeld worden? Wilde diegene het bespreekbaar maken, prima, maar op die plek op mijn prikbord, dat was toch zeker niet de plek. Waarom moest de rest van mijn bekenden dat van diegene weten? Diegene heb ik er in een persoonlijk bericht op aangesproken. Nee dat hielp niet, want…. slachtofferrol alom. Uiteindelijk toen het weer eens als reactie op iets van mij bij mij was geplaatst heb ik het verwijderd en diegene ontvriend.

Ik zie bovengenoemde dingen vaak genoeg voorbij komen en dan denk ik, “Wat wil zo iemand?” Is zo iemand eenzaam en heeft diegene niets anders te doen? Het lijkt me dat het verveling is. Waarom moet iemand zo nodig de ander de grond in boren als diegene van zichzelf en namens zichzelf post? Iets kan je als lezer niet aanspreken, dat gebeurt mij ook. Maar reageren hoeft niet! Laat elkaar toch in elkaars waarde. Accepteren en respecteren, en iedereen mag zichzelf zijn. Helemaal op je eigen social media! Soms moet ik me beheersen als ik dat soort reacties lees. Nee ik reageer niet. Niet om een discussie uit de weg te gaan, maar gewoon omdat ik niet zo’n persoon wil zijn die in mijn Top 3 van ergernissen voorkomt.

Om het luchtig te houden heb ik het simpel gehouden met als voorbeeld de appeltaart. Misschien is dat voor mij nog wel de oplossing ook bedenk ik me nu, een luchtige appeltaart. Maar dan wel eentje zonder het deeg! 😛

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.