The Passion 2017 Leeuwarden

Eindelijk, gisteren was The Passion Live vanuit Leeuwarden! Oh wat had ik er naar uitgekeken en wat ben ik op mijn wenken bediend! Ik heb ontzettend GENOTEN! Ik kende niet alle nummers die gezongen werden, maar dat ligt aan mij. Ik ben minder bekend met de Nederlandstalige muziek. Wat wel mooi is, ik let altijd op de songteksten, en dat maakt dat ik zelfs de nummers die ik niet ken dan wel ga waarderen. Ja en de locatie van dit jaar, ik ben in Franeker opgegroeid en heb later nog zo’n 12 jaar in Leeuwarden gewoond. De locaties die in beeld kwamen kende ik dus ook allemaal. Dat had ik destijds ook met Groningen, maar daar heb ik maar 2 jaar gewoond en dus sprak dit me meer aan. Dit is meer mijn jeugd.

Niet iedereen is het me eens dat The Passion zo fantastisch was dit jaar, maar ik spreek voor mezelf. Wat ik bijvoorbeeld op het www heb gelezen was dat de humor van Remco Veldhuis niet door iedereen werd gewaardeerd. Mijn visie hierop? Door mij juist wel! Zelf ben ik niet-gelovig opgevoed en juist de kleine grappen, want grote grappen als bij een cabaretvoorstelling kon ik het niet noemen, maken het lichter voor niet-gelovigen. Zelf denk ik dat het dan juist de aandacht meer pakt. In deze heb ik het niet alleen over mezelf als niet-gelovige. Maar denk eens aan de jeugd! Die opmerking dat Jezus eigenlijk de oprichter was van “Faithbook”, geniaal! Dat is eigenlijk niet eens een grap, dat is op waarheid berust, want wat is de Bijbel? In deze tijd kun je dat heel goed het “Faithbook” noemen.
Zijn manier van het vertellen vond ik zeer ontwapenend. Leuk, zo op het podium naast “Het Wapen van Leeuwarden”, want zo heet het café daar links op de hoek naast het podium van gisteren. Zeer verrassend vond ik zijn opkomst in het Fries. In eerste instantie hoorde ik de stem en ik vroeg me af wie dat was, toen hij opkwam. Nu ben ik in Friesland opgroeid, maar niet Friestalig. Voor mij sprak hij het goed uit. Dat kun je toch alleen maar waarderen?

Ik bedenk me net, ik heb trouwens wel kritiek! Mijn kritiek is eerder op het publiek, en dan wel van alle edities! Het gaat om het gedeelte dat men roept ‘Kruisig Hem!’ Goed, dat zal aangegeven staan, maar ik zou dat écht niet mee gaan scanderen! Uiteindelijk laat het volk zien dat ze nog steeds maar makkelijk volgzaam zijn. Er staat een groot achtergrondkoor. Laat het hen roepen, dat het dan een extra toevoeging is voor hun rol. Ze hebben microfoons, dus dat zal heus overkomen.

Omri Tindal als Petrus vond ik ook geweldig. Wat zette hij die rol goed neer. Als beste vriend van Jezus. Hij keek tegen hem op en je zag de onzekerheid ook. Eerlijk gezegd had ik nooit van hem gehoord, maar wat zingt hij prachtig!
Roel van Velzen als Judas. Geweldig, hij heeft er ook de expressie wel voor! Waar ik door verrast was, was hem in Nederlands te horen zingen. Pas later bedacht ik me dat ik Roel van Velzen nog nooit Nederlands had horen zingen. Dus eigenlijk was het me niet eens opgevallen. Wat ik een geweldige vernieuwing vond was het duet tussen Petrus en Judas. Hoe Judas op het dak stond en schreeuwde om te stoppen en berouw toonde. Letterlijk en figuurlijk: Top!
Voor nu dat geweldige duet Niemand (origineel van Marco Borsato) Petrus en Judas:

Waar ik door verrast was, dat dit jaar de discipelen mannen én vrouwen waren. Op het www las ik wel dat niet iedereen dit vond. In de vorige edities waren het trouwens alleen mannen. Ik vond dit juist mooi. Gezien het thema “Verbinding” was in deze editie vond ik dit geweldig. Het beste voorbeeld wat ik qua “Verbinding” kan geven is het huwelijk. In het geloof bestaat dat toch vooral tussen man en vrouw. Daarom vond ik het dus geweldig dat de discipelen mannen en vrouwen waren. Het is het puntje op de i in mijn ogen.

Elske DeWall als Maria vond ik ook zeer verrassend. Ja ik had wel eens nummers van haar gehoord, maar echt bekend was ze niet voor me. Sterker nog, al verwijst haar voornaam naar het Friese, voordat bekend werd dat zij Maria spelen, wist ik niet dat ze Fries was. Dit zegt wel weer iets over mij en de artiesten van eigen bodem.
Op het moment dat ik dus wist dat ze Fries is bedacht ik dat, gezien de locatie, Wêr Bisto van Twarres niet mocht ontbreken. Dat ook de Nije Dei van De Kast erin zat was voor mij een bonus.
Het is persoonlijk, maar Wêr Bisto is wel beladen voor me tegenwoordig. Dit vanwege mama en haar Alzheimer. Voorheen keken we The Passion wel samen, maar sinds vorig jaar heeft ze geen idee meer wat het is. Via de facebook-pagina van The Passion had ik dit verhaal gedeeld. Later hoorde ik dat Wêr Bisto erin zat. Dat heb ik aan mijn verhaal toegevoegd aan hen. Daarin heb ik ook uitgelegd dat het belangrijk voor me is om met mama herinneringen te maken. Voor mij, voor later. Want mijn leven gaat door. Als laatste schreef ik dat als ik weer naar mama toe ga, ik mijn laptop meeneem. De versie van Elske opzoek en die voor mama ga meezingen. Ik weet dat mama mee gaat neuriën. The Passion had dit jaar het thema “Verbinden” en ik realiseerde me dat het tussen mama en mij gaat gebeuren door The Passion dit jaar. Ik kreeg een prachtige reactie;
“Wauw, wat een mooie reactie. We zijn er een beetje sprakeloos van! Bedankt dat je dit mooie verhaal met ons wilde delen 🙂 “ Deze reactie maakt de helft van de herinnering al. Als het straks zo ver is zal ik het filmen, ook zal ik de reactie van The Passion daarna met mama delen, want hoe ver ze ook in haar mist staat, dat vindt ze geweldig! Het zal nog 2 weken duren, dan ga ik naar haar toe. Ja ik moet eerst even de versie (ook die van de Nije Dei) van Elske leren. Nu deel ik Wêr Bisto hier. Let eens op de songtekst (er zijn ondertitels), hij past ook qua Alzheimer:

Johnny Kraaijkamp jr. als Pontius Pilatus vond ik ook geweldig. Zeer goed gecast, want hij heeft zijn uiterlijk hierin mee, de mimiek en dat strenge en gemene. Wat ik nog meer treffend vond is zijn stem. Nouja, dit is zoals ik dat zie.

Hoe waanzinnig ik de locatie ook vond, blij was met de Friese nummers, genoten heb van de beelden… Dit jaar gaat mijn grootste compliment naar Dwight Dissels! Ik had The Voice Of Holland niet gevolgd, dus voor mij was hij eerlijk gezegd onbekend. Des te leuker is het dan om zo overdonderd en verrast te worden. De edities 1 tot en met 6 kan ik bijna dromen, maar mijn mening is dat hij de meest overtuigende Jezus uit alle edities is. Voor mij straalde hij de rust uit, het vertrouwen en de wijsheid, maar ook de angst en de eenzaamheid die Jezus gevoeld moet hebben! The Passion mag in volgende edities weer aanpassingen gaan doen, maar als het aan mij ligt wil ik Dwight graag als Jezus houden in alle volgende edities van The Passion.

Het nummer wat ik nu deel is zo’n nummer wat ik in het begin van mijn blog bedoelde. Dat kende ik dus niet en dat waardeer ik dus door The Passion nu enorm. Het origineel is van De Dijk. Eerst kwam Remco Veldhuis op met dit nummer toen Jezus nog op zijn oordeel stond te wachten. Inderdaad, ik heb het over het nummer “Kan Ik Iets Voor Je Doen?” Dat kwam bij me binnen. Het eerste wat ik dacht was dat deze wereld zo zakelijk is. Als je eens aan iemand vraagt “Kan ik iets voor je doen?” dan kijkt men wel eens argwanend of ze vragen wat je er voor wilt hebben. Schokkend eigenlijk. Zelf antwoord ik dan, ‘Ik heb een hart en geen kassa!’ Als ik vraag of ik iets voor iemand kan doen, dan toon ik mijn vriendschap. Een antwoord als ‘Wat wil je ervoor hebben?’, laat me zien dat er afstand is van de andere kant.
Het is nu tijd voor het slotnummer door Jezus (Dwight Dissels), Kan Ik Iets Voor Je Doen:

Mijn complimenten en mijn dank gaan uit naar alle medewerkers van The Passion 2017. Ik heb nog een klein verzoekje: Zou in de volgende editie Wijzer Dan Je Was van Nick en Simon kunnen zitten? Niet dat ik fan van ze ben, maar dat nummer is zo mooi en volgens mij heel geschikt. Alvast bedankt.

Tot Volgend Jaar!

ps: Wil je nog nagenieten van The Passion? Vraag dan HIER de gratis dvd aan. Het kost niets, maar een donatie is leuk, want zo houden wel met ons allen The Passion in stand! Dankjewel, of in het Fries: Tige Tank!

Bronnen: EO en YouTube

2 reacties

 • Ik heb dit jaar voor het eerst (hm ja….) the passion helemaal gezien!
  Ik vond het prachtig!
  Ik heb genoten van de grapjes van Remco Veldhuis, dat maakte het leuk vond ik.
  En dat nummer van Dwight (ook nog nooit van gehoord) “kan ik iets voor je doen”…kippenvel, zo mooi.
  Bedankt voor het promoten van de passion…door jou enthousiasme ben ik dit jaar gaan kijken!
  xx

  • Jij bedankt voor je reactie! Ik heb er dit jaar zo veel voorpret van gehad. De afgelopen dagen heb ik mezelf wel eens afgevraagd of ik niet too much bezig was, maar als ik je reactie nu lees en je door mijn enthousiasme bent gaan kijken, dan heb ik mijn doel al bereikt!! XX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.