Rezepte

Rezepte: Mamtjes Banitza

Dyezzie & Nadyezdha

Als eerste zul je denken “Wat is Banitsa?” Ja dat kan ik me voorstellen. Nu had ik een Friese en een Bulgaarse grootmoeder, en je zult het al begrijpen, de Banitsa is een Bulgaars recept. Ben je wel eens in Griekenland geweest, dan ken je wellicht de Spanakopita. In Turkije zul je dit kennen als Börek.
Wat het is, het is (filo-)deeg gevuld met (feta-) kaas. In dit recept heb ik oma’s recept gebruikt als basis, alleen heb ik er nog spinazie aan toegevoegd.
Grappig genoeg, als kind at ik dit echt niet vanwege de feta. Pas op mijn 16de vond ik het heerlijk, dus nam de oude Nadyezdha haar kleindochter mee het keukentje in en maakten we samen de Banitsa. Ze vond wel dat ze haar kleindochter toch een aantal familierecepten moest leren. Een mooie en heerlijke erfenis dus!

Wat Heb Je Nodig?

Een pak filodeeg waar je ongeveer 6 tot 10 vellen van gebruikt
Een pot feta van 400 gram
Twee volle scheppen Bulgaarse/Griekse of Turkse yoghurt
Een zak spinazie
2 tot 3 eieren
Zout & Peper An sich hoeft de zout niet, gezien de feta ook al zout is.
Boter of Olijfolie

Eerst bak je spinazie kort aan tot het geslonken is. Daarna zeef dit en laat je het goed uitlekken. Druk het eventueel even goed aan om het vocht er goed uit te krijgen.
Pak vervolgens een schaal en doe hier de feta in, 1 ei, 2 scheppen yoghurt en de spinazie in. Voeg naar smaak zout en peper toe. Daarna ga je dit snijden en prakken tot het fijn is en ondertussen roer je het geheel. Als het nog erg stevig is voeg dan het tweede ei toe.

Pak een springvorm en smeer deze in met olie of boter. Vervolgens drapeer je er 2 vellen filodeeg in en laat je de buitenkanten over de rand hangen. Vet wat in de vorm zit weer in en doe er een laag van het mengsel in, tot dit mooi gelijk verdeel is. Daarna doe je er weer 2 vellen filodeeg in, de buitenkanten naar buiten hangen, wat in de vorm zit weer invetten en voeg weer een laag toe van het mengsel. Daarna nog 1 keer de vorige acties. Als dit gedaan is sla je alles wat van het deeg over de randen hangt naar binnen. Kluts het laatste ei en bestrijk de bovenkant hiermee.

Vervolgens zet je de oven op 180 graden. Zodra deze op temperatuur is zet je het erin en wacht je ongeveer 25 tot 30 minuten. Tot de bovenkant mooi bruin is.

Je hoeft dit trouwens niet in een springvorm te maken. Je kunt ook het ook in loempia-vorm maken. Je kunt namelijk ook de vierkante bladerdeeg nemen die je voor loempia’s gebruikt, of de driehoekige die je bij een Turkse supermarkt kunt vinden. Zo kun je ze als hapjes op tafel zetten. Verder is het warm lekker om te eten, maar koud is het ook heerlijk.
Er valt erg goed mee variëren. Mijn ouders voegden ook gewone kaas toe, of gehakt, vleeswaren en zelfs andere groenten als aubergine, tomaat en courgette. Wat in oma’s basisrecept ook lekker is om toe te voegen is verkruimelde walnoten en honing.
Zoals me mij het ook wel heeft leren eten met het basisrecept. Laat het goed afkoelen en serveer het op een bord met de salade erop!

Je kunt het bij een gerecht eten, maar ook als tussendoortje en het is gemakkelijk te maken. Binnen een half uurtje staat het in de oven en kun je de gebruikte spullen afgewassen hebben. Dat is toch wel erg handig.

Zoals de oude Nadyezdha tegen de jonge Dyezzie zou zeggen “Guten Appetit!” Ja, mijn oma en ik spraken Duits namelijk.
Maar om niet flauw te doen, in het Bulgaars is het “Priyaten Apetit!”

Een punt banitsa met spinazie!

3 Comments

  • Tineke

    Ik ben in Bulgarije gaan wonen en vind banitsa heerlijk. Ook omdat je er mee kunt variëren. Ik hoop dat je nog meer lekkere recepten weet. Iets met die grote witte bonen. De Bulgaren zijn goed met kruiden. Daar wil ik meer over leren.

  • anne

    Ja! Inderdaad! Een recept met die grote witte bonen graag 🙂 Alle recepten op je site zou ik willen maken.. Vooral je lam met koffie. Fijn dat je er weer bent. Ik volg je graag weer, alle goeds

Laat een antwoord achter aan leentje Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *