Onsterfelijk Dankzij Facebook…

Afgelopen vrijdag zat ik lekker te tikken op mijn laptop toen ik een Whatsapp-berichtje van een vriendin kreeg. Er stond te lezen, “Een teken van boven!”, met daarachter een hartje en eronder een schermafbeelding van haar Facebook uit het onderwerp “Mensen Die Je Misschien Kent”. Het was mijn vader, die ze misschien ook wel zou kennen. Mijn eerste gedachte was dat ik het erg lief vond dat ze aan mij en mijn vader dacht. Gelijk er achteraan dacht ik, “Hebben ze dat account nog nooit verwijderd?!” en voelde ik enige boosheid opkomen. Het wordt in december 6 jaar dat mijn vader is overleden! Als eerste was mijn boosheid naar de mensen die dat account beheren, dat ben ik namelijk zelf niet. Daarna was het naar Facebook zelf. Onlangs was ik bezig met een pagina. Ik moest nog wat dingen uitzoeken, dus daarom liet ik het even wachten. Nog geen 3 weken later kreeg ik bericht dat als ik niet actiever op die pagina was zij die pagina zouden verwijderen. Dat blijkt dan zeker niet voor de normale Facebook?

Nu was me dit zelf overigens ook eens overkomen, zo’n 3 jaar geleden. Op een erg naar moment ook nog, maar dat kon Facebook natuurlijk niet weten. We hadden destijds net de uitslag van gehad en gehoord dat mijn moeder Alzheimer had. Ze was na de uitslag een week bij me geweest te logeren. Ik had haar weer thuis gebracht en zat in de trein op weg naar huis toen ik het zelf in mijn tijdlijn zag staan. Op dat moment kon ik dat er net niet bij hebben. Mijn vader was wel diegene die ik nu het allermeest miste. Dit nieuws kon ik niet even met hem bespreken en ik had zo veel vragen. Mijn vader en moeder waren altijd mijn eerste vertrouwenspersonen geweest. Nu dit om mama ging, en ik niet naar mijn vader toe kon, voelde dat als een erg groot gat. Fijn dat Facebook me even met de neus op de feiten drukte. Meteen heb ik daarop die site van mijn vader geblokkeerd. Zo zou dit voorkomen kunnen worden. Daar was echter vrijdagavond dat bericht. Nee op die vriendin ben ik geen moment boos geweest, wel zei ik dat ik dit raar vond en daarna dat ik een cynisch bericht op mijn Facebook ging plaatsen hierover. Dat werd het volgende bericht:

Ja ik heb Facebook hierin getagd. Nu weet ik uit eerdere ervaringen dat wanneer je dat doet, of je stuurt een vraag, je nooit antwoord krijgt. Maar omdat ik het niet kon laten, heb ik het dus wel gedaan. Zeg zelf, het bericht is toch niet grof of gemeen ofzo?

Er kwamen ook reacties op. Van een iemand weet ik dat de site van de overleden persoon nog bestaat, maar er juist een herinneringspagina van is gemaakt. Dat staat er ook boven “Ter nagedachtenis van…” Daarboven staat er trouwens te lezen: “We hopen dat de naasten van *Naam* steun zullen vinden door zijn profiel te bezoeken om herinneringen te bekijken en zijn leven te vieren.
Meer informatie over de instelling voor contactpersonen voor accounts met herdenkingsstatus en accounts met de herdenkingsstatus op Facebook.”
Van diegene weet ik ook dat er nog steeds berichten geplaatst kunnen worden. Dat vind ik mooi voor de nabestaanden, zo hebben ze een plek om te rouwen en hun verdriet zelfs van zich af te schrijven. Nu werd ik ook nog op een andere site gewezen, deze persoon was ook overleden, maar die was nog gewoon actief. Nog steeds plaatsen dierbaren er berichten. Daar deelden de dierbaren vooral mooie, liefdevolle, grappige en dus allemaal positieve herinneringen. Beide juich ik toe. Vooral voor de nabestaanden. Daarbij denk ik ook aan (klein-)kinderen, wat kan het een mooi naslagwerk zijn en wat heb je dan mooie verhalen van verschillende personen!

Bij mijn eigen vader vind ik het dus minder. Vreemd genoeg heb ik die pagina dan 3 jaar geleden geblokkeerd. Op vreemde wijze was die blokkade er nu af. Ik kon dus wel op die pagina kijken. Deze site is niet meer actief. Het laatste bericht dateert van 4 oktober 2012 en zegt dat wegens omstandigheden deze site gesloten is.
Dat is dus bijna 5 jaar geleden, maar nog steeds is die site niet opgeheven door Facebook. Erg apart en ik vind het ook niet netjes. Over netjes gesproken in combinatie met Facebook… Jij moet eens iets plaatsen wat niet zo netjes in de vorm van grof, discriminatie, naakt etc… en je wordt zonder pardon voor 24 uur, of langer geblokkeerd. Dat dan weer wel. Maar sites die dus niet meer actief zijn sinds een aantal jaar, die blijven gewoon staan. Kortom, Facebook meent zeker zo groot te zijn dat ze zelfs mensen onsterfelijk kunnen maken?

Op mijn beurt heb ik de Facebooksite van mijn vader weer geblokkeerd. Begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer een teken van boven enorm. Dan wel door mijn eigen vader en niet door Facebook!

Bron: Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.