Netflixserie: Anne with an E

Gistermiddag kwam ik uit mijn werk en zoals gewoonlijk zette ik mijn laptop aan om even te gaan tikken. Ik merkte echter dat me niets uit de vingers kwam, dus zette ik mijn laptop uit en wilde ik een serie op Netflix kijken. Ik kreeg echter steeds de melding dat de titel niet beschikbaar was, waarop Mike het probeerde. Nu had ik een andere serie willen kijken, maar die kon hij zo vlot niet vinden. Hij had ook Anne with an E gezien en bedacht dat het wel wat voor mij zou zijn. Grappig, dat was mijn tweede keus geweest, dus hij zat erg goed.

Meteen pakte de serie me. Anne is onderweg met de trein, samen met een mevrouw van het weeshuis. Aan de andere kant zie je een ouder stel, Matthew en zijn zus Marilla, op een boerderij. Matthew gaat met paard en rijtuig richting naar station. Ze hebben een jongen geadopteerd die kan meehelpen op de boerderij. Op het station is Anne achtergelaten door de mevrouw van het weeshuis. Matthew ziet een meisje zitten wachten en vraagt aan de stationschef of er ook ergens een jongen is. Nee er is een meisje. Hij heeft door dat er een fout gemaakt is bij het weeshuis, maar besluit het meisje eerst mee te nemen, maar verteld haar niet van de fout.
Anne is dolgelukkig als ze Matthew ziet. Onderweg naar Green Gables is Anne honderduit aan het praten en verteld ze haar zelf bedachte verhalen. Ze verzint haar eigen namen voor plekken die ze in de omgeving ziet.
Eenmaal op Green Gables aangekomen is Marilla gelijk eerlijk, ze had om een jongen gevraagd, geen meisje! Zo aardig als Matthew voor Anne was, zo hard is Marilla. Anne mag er een nacht blijven slapen, maar wordt de volgende morgen door Marilla terug gebracht naar het weeshuis. Natuurlijk gebeurt er iets waardoor ze weer mee terug mag en vijf dagen op proef mag blijven.
Dat Anne in het verleden veel heeft meegemaakt wordt duidelijk doordat ze regelmatig herinnerd wordt aan vroeger. Dit wordt ook in beeld gebracht. Van daaruit reageert Anne soms erg heftig, maar voor de kijk(st)er wel leuk. Ik wil niet te veel weggeven, want het is de moeite waard om het te kijken.
Hier alvast de trailer van de serie:

Wat mij zo aanspreekt aan de serie is dat Anne op mij overkwam als een kruising tussen Annie (haar rode haar en ze komt uit een weeshuis), Pippi Langkaus (weer het rode haar, ze is sterk en brutaal) én mijn Heidi-hart werd geraakt! Anne is dol op de natuur en zeer innemend. Heidi liet immers grootvaders hart opengaan. Vooral het laatste was het feit dat ik herkenning zag. Alhoewel, dat vele praten… Dat was ook wel een dingetje. Als wij vroeger met de auto op vakantie gingen en we reden door een berglandschap, wat in Duitsland al begon, dan vertelde ik al verhalend mijn fantasieën. Ik zou namelijk later ook geitenhoedster worden en ik zat dan in de auto mijn fantasie te vertellen. Hoe ik dan in de bergen zou wonen en dagelijks met de geiten op pad ging en ze lekker liet grazen zodat ze vers gras konden eten. Hoe ik de geiten ging melken en zelf geitenkaas zou maken en dat op de markt zou verkopen. Het is anders gelopen overigens. Zo kan ik nog steeds niet zelf geitenkaas maken.

In Bulgarije woonde de oom van mijn vader, oom Tosjo, op steenworp afstand van het Balkangebergte. Daar was ik dagelijks te vinden. Was het niet met mijn vriendinnetje/buurmeisje van daar, dan was ik er wel alleen. Dan speelde ik dat ik Heidi was.
Aan de andere kant hadden mijn ouders vrienden in Frankfurt. Ja en daar woonde Klara, het vriendinnetje van Heidi die in de rolstoel zat. Nu woonden die vrienden in een villa, met een groot stuk grond erom heen waar een vijver was en verderop een zwembad. Daar speelde ik dat deel uit het verhaal. Nee, ik was zeker nooit een prinses zoals Anne dat in deze serie wel speelt dat ze dat is.

Wat me ook aanspreekt, al is dat triester, Anne wordt niet gelijk zo maar geaccepteerd. Dat herken ik ook. Op de lagere school werd ik gepest, want ik was anders. Dat laatste besefte ik me toen niet, maar pas jaren erna. Dan dook ik mijn fantasiewereld weer in, want die was mooi en helemaal perfect. Geregeld schreef ik die verhaaltjes ook op in mijn multomap met gelinieerd papier dat papa en mama, speciaal daarvoor, aan me hadden gegeven. Met de regelmaat kreeg ik een nieuw pakje daarvan, want mijn productie lag best hoog.

En dan nu deze serie, Anne with an E. Ik geniet! Nu was ik even gaan kijken op Google en hier zag ik dat in 1985 Anne of Green Gables ook een miniserie is geweest. Hierin werd Anne gespeeld door een jonge Megan Follows, die we tegenwoordig kennen als Queen Catherine uit de Netflixserie Reign. Grappig, droomde ze als Anne nog dat ze prinses was, ze heeft in filmland het maar mooi tot koningin geschopt!
Er zijn trouwens ook films van te vinden zag ik op Google. Ja van Heidi ook. Van Heidi is echter nog geen serie op Netflix en ik zou dat best wel leuk vinden. Goed, ik ben nu te oud om Heidi zelf te spelen, maar ik zou best de moeder van Peter kunnen spelen, of de oma van Klara. Ik spreek Engels en Duits, dus geschikt ben ik zeker! Hier is dus werk aan de winkel voor Netflix. Ondertussen wacht ik hun telefoontje af…

Ach ik kon het niet laten. Kijk dan, wat had het me goed gestaan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.