Monica Lewinsky

Monica_lewinskyAfgelopen maandag keken we naar RTL Night en daar was een item over Monica Lewinsky. Misschien weet je even niet meer zo goed wie ze was, maar misschien als ik tik ‘That Woman, Miss Lewinsky’ of beter nog ‘I did not have sexual relationships with That Woman, Miss Lewinsky’. Dan weet je toch heus wel wie die zin heeft uitgesproken? Juist, dat Bill Clinton, de voormalige president van Amerika. Monica was stagaire in het Witte Huis in 1995, nadat ze haar bachelor psychologie had gehaald. Het kwam uit dat de toen 22-jarige Monica een affaire had met de president. Het werd wereldnieuws. Toen er bijzonderheden over de relatie met Monica uitlekten werd dit (voornamelijk door leden van de Republikeinse Partij) gebruikt om een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen, omdat hij onder ede zou hebben gelogen. Openbaar aanklager Kenneth Starr kreeg de opdracht om dit alles te onderzoeken. President Clinton ontkende meineed te hebben gepleegd. Hij vertelde dat er geen sprake was geweest van geslachtsgemeenschap. Fellatio (pijpen) behoorde in zijn ogen niet echt en meteen tot een seksuele relatie, en dus had hij ook niet gelogen. De Senaat nam de resolutie tot afzetting aan, en zo kon Clinton zijn regeerperiode op normale wijze afmaken.
Het hele voorval schaadde hem niet heel veel. Maar Monica kreeg alle ellende over zich heen. Ze was onderwerp van spot en ze werd uitgekotst. Ze leek even te vergeten te zijn, heeft even een tassenlijn gehad, die ze zelf ontwierp en verkocht via internet. Daar hield ze mee op in 2004 en begon een nieuwe studie in Engeland. Daar haalde ze haar master in 2006 in de sociale psychologie aan de London School of Economics.

Toch is het een lange tijd niet goed met haar gegaan. Wat wil je ook, je bent 22 jaar en door deze affaire moest zij de klappen opvangen. Het is keihard als de hele wereld een mening over je heeft, je onderwerp van spot bent, je bestempeld wordt tot ‘hoer’ en je wordt uitgekotst. Sommigen riepen dat ze het aan zichzelf had te danken, maar de president dan? Over voorbeeldfuncties gesproken…
Ik vond het toen al wel apart. Waarom werd zij zo behandeld? Sommige mensen in mijn omgeving gaven aan dat zij beter had moeten weten. Dat vond ik dus niet, dat had hij moeten doen. Hij was de oudste (en men zegt: ‘de oudste en de wijste) en notabene had hij meer te verliezen dan zij. Maar zo liep het dus niet. Min of meer was ‘hij de bink en zij de hoer’. Nu is dat wel een bekend iets. Een vent is een bink als hij met vele dames het bed deelt, een vrouw is een hoer als zij veel mannen tussen lakens krijgt. Gelukkig heel veel kleinschaliger had ik ooit iets dergelijks en toch anders aan de hand in mijn twintiger-jaren. Het was wel zo dat ik door haar situatie had geleerd: pak het heft in eigen vrouwen-hand! Zo hoorde ik dat een jongen met mij naar bed was geweest, maar dit was niet waar! Dat heb ik echter niet verteld, ik zei dat het zo was. Vervolgens vertelde ik in de kroeg met hem ernaast dat hij me tegen was gevallen in bed, “Goed, om hem te respecteren zal ik niet beginnen over de maat van zijn lid, maar echt volgens mij weet hij alleen hoe hij ermee moet pissen! Ik heb me gewoon verveeld weet je dat?! Nou dat is me echt nog nooit overkomen!” Hij zat beroerd op de barkruk en ik heb alleen gezegd, “Nu jou eerlijke verhaal, anders vertel ik meer!” Hij vertelde dat het helemaal niet waar was geweest wat hij had gezegd. Tja, zo loste ik dat fris en vrolijk op. Ik kan me voorstellen dat dit in die tijd niet een optie was geweest voor Monica. Ze was jong, onervaren en had de president tegenover zich die beschermt werd van alle kanten.

Heeft Monica lang niets van zich laten horen, nu is ze terug, en hoe! Ze was een spreekster bij TED (Technology, Entertainment, Design). Dat is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten “de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Hier was Monica 1 van de sprekers, daar nam zij de ruimte en daar vertelde zij haar verhaal, de andere kant van dat ene verhaal. Gevolg? De Amerikanen voelen zich schuldig. Wat haar overkwam is tenslotte pesten in de hoogste vorm geweest. In dit filmpje zie je een krachtige sterke vrouw die haar verhaal doet. Daar hou ik van en daarom deel dit. Hieronder het filmpje. Kijk en heb respect!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.