Mijn Favoriete Boeken


Het zal in 2006 zijn geweest. Ik was net gescheiden en had aan de vrienden van mijn ouders in Berlijn gevraagd of ik twee weken naar ze toe mocht. Ik wilde er even tussenuit. Dat was prima, alleen waren ze op dat moment zelf in hun huis in Napels. Daar mocht ik ook naartoe, maar ik wilde zelf liever naar Berlijn. Zo gezegd, zo gedaan. Ze zouden de sleutel voor me achter laten op de bekende plek en dan had ik hun woning voor mij alleen. Daarop besloot ik dan nog even langs de bibliotheek te gaan, want dan kon ik wel een paar boeken meenemen.
In de bibliotheek viel mijn oog op de titel “Hotel Quadriga”. Dat zegt je misschien nog niets. Een Quadriga is een vierspan van paarden voor de strijdkar die vaak gebruikt werd in amfitheaters in de Romeinse tijd. Je kunt zo’n beeld vinden op de Arc de Triomphe du Carrousel in Parijs, maar ik herkende het gelijk van de Brandenburger Tor uit Berlijn! Op de achterflap las ik dat dit boek zich in Berlijn afspeelde en zonder verder te lezen nam ik het mee. Nog niet wetende hoe dat boek mijn vakantie zou gaan beheersen….

Papa had me die morgen naar Schiphol gebracht en in mijn handbagage zat dat boek. Het heeft zo’n 600 bladzijden, dus het had wel gewicht en het nam wel plaats in. Papa had gevraagd of ik het niet liever in mijn koffer zou doen. Nee, dat wilde ik niet, want ik zou in het vliegtuig aan het boek beginnen. Ik heb namelijk een hekel aan vliegen, dus alles om me af te leiden is welkom.

In het kort waar ze over gaan….

Eenmaal in het vliegtuig pakte ik het boek en begon ik te lezen. Het begon rond 1880. Hierin was Duitsland nog een Keizerrijk. Het verhaal begint met de jonge Karl Jochum die zijn vrouw Riccarda ontmoet. Karl heeft zijn droom en gaat die nastreven met de steun van zijn vrouw. Hun hotel wordt geopend op de dag dat hun eerste kind wordt geboren. Het hotel wordt naar de dochter vernoemd, Victoria. In dit boek gaat het over het Keizerrijk, de eerste wereldoorlog en hierin lees je ook over de opkomst van Hitler.

Hoe dik het boek ook was, ik had het zo uit. Gezien ik in Berlijn was nam ik het boek overal mee naar toe en zocht ik de plekken op die beschreven werden. Onder het lezen had ik echter ontdekt dat dit boek het eerste deel was van een trilogie. Ja, en ik zou nog ruim anderhalve week in Berlijn zijn, dus geen bibliotheek in de buurt. Gelukkig belde de vriendin van mijn ouders om te horen hoe ik het had en of ik me niet verveelde. Enthousiast verteld ik over het boek, en hoe ik ermee bezig was en van alles opzocht, maar ook dat ik het jammer vond de andere twee delen niet bij me te hebben. Als antwoord kreeg ik te horen waar hun bibliotheekpas was en vertelde ze me waar ik moest zijn, ik kon immers ook Duits lezen? Inderdaad, dat was geen probleem en de volgende dag viste ik zo de andere twee delen uit de bibliotheek daar en ging ik enthousiast verder met lezen en het bezoeken van de plekken uit de boeken. Natuurlijk was alles veranderd, maar dat maakte me geen moer uit.

In het tweede deel, Victoria, gaat het vooral over de tweede wereld oorlog. Het zijn historische romans en er valt heel veel te leren over de geschiedenis van de oorlogen en de stad. De roman die er als een rode draad doorheen verweven zit gaat dus over de familie Jochum en hun Hotel Victoria. Natuurlijk las ik het wel bij de ideale omstandigheden. In Berlijn en het was heerlijk weer, gezien het juni was. Hoe leuk kun je het hebben? Door het boek was ik ook vaak onderweg en bekeek ik op een andere en originele manier Berlijn. Ik kom er al vanaf dat ik een kind ben, dus ik ken Berlijn ook van vroeger met De Muur.

In het derde deel, Verdeelde Stad, is de oorlog net voorbij. De stad wordt verdeeld onder de Britten, Amerikanen, Fransen en de Russen. De Muur wordt gebouwd waardoor Berlijn op meerdere manieren verdeeld wordt. Victoria moet haar best doen om overeind te blijven en helpt, zoals iedereen eigenlijk, mee aan de wederopbouw van de stad. Het verhaal eindigt na de val van De Muur. De val van De Muur is voor mij wellicht iets meer speciaal dan voor anderen. Ik had vrij van school gekregen en papa en ik waren nog op tijd bij die vrienden om zelfs bij de val te zijn. Ik was diep onder de indruk van de boeken en had nog 4 dagen in Berlijn over. Nee meer dan dit vertel ik er echt niet over, want ik zou te snel te veel prijs geven.

Eenmaal thuis wilde ik de boeken kopen, maar dat ging dus even niet! Nee, de boeken zijn alleen nog tweedehands te koop of in boekenantiquariaten. Oh wat baalde ik! Toch begon ik mijn zoektocht. Bol.com had echter nog niet de service van tweedehands, maar in iets meer dan een jaar had ik ze alle drie. Inmiddels had ik mama de boeken al uit de bibliotheek laten halen en ook zij was diep onder de indruk van de boeken.

En toen ging het mis….

Ten tijde van mijn tweede scheiding moest ik nog even noodgedwongen bij mijn ex wonen. Belangrijke spullen begon ik echter al op te ruimen. Zo nam ik de boeken mee naar mama. Nadat ik ook een tijdelijke plek voor Tos (mijn kat) had gevonden ben ik definitief bij mijn ex vandaan gegaan. De boeken bleven eerst bij mama, maar afgesproken was dat ze niet in de boekenkast boven zouden komen te staan. Vaak genoeg zou ik ze meenemen, maar gezien het gewicht wachtte ik steeds.
Het gebeurde dat mama werd opgenomen in de zorginstelling waar ze nu zit. Ik had naar de boeken gekeken die onder op het tafeltje lagen en zag alleen Hotel Quadriga en Victoria. Hardop vroeg ik me af waar het laatste deel was, Verdeelde Stad. Vrolijk riep mijn schoonzus dat zij die thuis had, maar dat ik die terug zou krijgen zodra ze het uit had. Ik had het goed gevonden en besloot mijn mond verder te houden. Wel nam ik de eerste twee delen meteen mee naar huis. In de week erop tijdens het opruimen van mama’s woning vroeg ik mijn schoonzus hoe ver ze in het boek was. Dat wist ze zo niet. Mijn volgende vraag was vrij logisch, hoe had ze de andere twee delen gevonden? Ze was verbaasd geweest, zaten er nog twee delen voor dan? Ja, die waren er. Dat zou opgevallen kunnen zijn als je in het begin van het boek de stamboom had gezien. Daarin zie je dat er personen in staan die rond 1825 geboren waren en er personen overleden waren in de oorlog. Dan heb ik het niet over de achterflap, waar in grotere en anders gekleurde letters op staat: “Het laatste deel in de Quadriga-trilogie”. Er ging een bekende uitspraak van voetbaltrainer Louis van Gaal door mijn hoofd, maar die hield ik daar. Af en toe ben ik tenslotte best een goed mens.

Nee, ik heb het boek nooit terug gekregen en dat zal ik ook niet meer gebeuren. Het had gekund hoor, maar dan moet ik het, net als andere spullen die van mij zijn en bij mijn zus en schoonzus liggen, komen ophalen. Laat ik het zo zeggen, ik laat me niet dwingen. Hou het lekker. Goed, dat boek, dat deed wel pijn. Tot aan afgelopen week!
Bol.com heeft inmiddels al een tijdje de service voor tweedehands boeken en je kunt in een handomdraai bij boekenantiquariaten terecht. Ik ging dus eens een kijkje nemen en ja hoor, daar was hij! Inmiddels heb ik het ook weer bij de andere twee delen staan. Dat Karma een bitch kan zijn bleek wel. Dit boek blijkt zelfs een eerste druk te zijn! Ik kan mijn geluk niet op, want de vorige was dat zeker niet. Oh wat ben ik blij!

Mocht je nu interesse hebben om de boeken te gaan lezen? Na wat ik heb meegemaakt leen ik de mijne echter niet weer uit. Jammer maar helaas, de goede personen zijn de dupe van de verkeerde personen. Kijk echter eens in de bibliotheek, want de kans is aanzienlijk dat je ze daar gewoon nog kunt vinden. In de bibliotheek van Den Haag zijn ze in ieder geval aanwezig, dat heb ik al even voor jullie opgezocht. Ja echt geloof me, het zijn aanraders, want je leert door de geschiedenis en je ontspant door de roman. En wat je daarna moet doen? Door naar Berlijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.