La Mia Passione: Seemann

Als eerste wil ik nu beginnen met iedereen te bedanken voor de reacties op mijn vorige blog waarbij ik ben begonnen over het huiselijk geweld. Het is voorbij, maar zo open als in die blog was ik niet eerder en dat vond ik best wel eng. Jullie reacties hebben me goed gedaan! Nu het vervolg.

Dit keer ben ik sneller in mijn persoonlijke blogserie La Mia Passione. Dit heb ik gebaseerd op The Passion. Mijn verhaal is niet zo heilig natuurlijk, dat weet ik. Ik ben niet gelovig opgevoed, maar wel met veel respect. Ik geniet van The Passion sinds het er is. Heb ik niets met het geloof, het spreekt me aan. Waarom het aanspreekt? Dat is om de opoffering van Jezus en de vrede. Jammer genoeg is het laatste iets wat eigenlijk nooit heeft bestaan. Althans niet compleet in de wereld.

Voor de goede orde, The Passion is op 13 april live in Leeuwarden te zien! Ik heb jaren in de Friesche Hoofdstad gewoond en dat The Passion daar nu is doet me veel.

Maar nu ga ik weer verder met mijn persoonlijke Passion. Mijn verhaal, met daarbij foto’s en een lied toegevoegd.

Seemann

Ik zat nog steeds gevangen bij Ernst in dat huwelijk vol agressie. Ernst had therapie gehad, maar begon toch weer met de alcohol en zijn joints toen de therapie afgelopen was. Ook de agressie nam weer hevige vormen aan, al was het dichtknijpen van mijn keel er niet meer bij. Het slaan was ook aanzienlijk minder. Ernst was echter verslavingsgevoelig. Hij was dus verslaafd aan alcohol en wiet, maar ook aan gamen en wat bleek later nog meer, aan date-sites. Dat laatste trok ik niet, maar Ernst vond dat ik hem dat moest gunnen. Hij zou niet afspreken, hij wilde zijn sociale kring uitbreiden (hij had overigens maar 1 goede vriend, waar hij ongeveer 4 keer per jaar mee afsprak.) en het gaf hem een goed gevoel. Ik moest me zelfs maar aanmelden. Eigenlijk om hem een hak te zetten deed ik dat. Ja, en laat vrouwen in het algemeen nu meer succes hebben dan mannen. Ernst deed het niets en hij ging ook door met de zijne.

Ik besloot papa om raad te vragen hierin. Papa was altijd erg realistisch en als ik het fout had zou hij het opnemen voor Ernst. Dat deed papa niet. Hij vond dit zelfs link. Ernst ik waren met elkaar getrouwd en hadden voor elkaar gekozen tenslotte. Ik vertelde dat ik nu ook op die site zat, en dat het de tip was van Ernst. Ik vertelde ook waarom ik het gedaan had, om Ernst die hak te zetten. Papa vond het niet handig van me. Nu had ik vanaf mijn werk gebeld en hij nodigde me uit te komen logeren met Hemelvaart. Dan zouden we de volgende dag ook de fotocamera halen die ik wilde hebben en zou ik op zaterdag terug gaan. Dat van het Hemelvaart-weekend vertelde ik Ernst en hij vond het een goed idee. Hij zou me dan op zaterdag ophalen met Wesley, want die was dan bij ons dat weekend.

Op Hemelvaartsdag kwam ik bij papa. Hij was alleen en stond me op te wachten. Dat had me verbaasd, dat had hij nooit gedaan. We spraken kort over die date-site en hij zei dat het stom was. Het leven was mooi, waarom dit? Eigenlijk was dat het gesprek erover. Papa was verder afwezig en ik kreeg een raar gevoel. Dat rare gevoel besprek ik later met mama, maar volgens haar zou papa altijd eerlijk zijn als er iets was met hem. Zaterdag, vlak voor Ernst en Wesley kwamen kreeg ik te horen dat papa de diagnose longkanker had gekregen. Er was nog niets aan de hand, want er zouden nog meer onderzoeken komen en wellicht was hij er op tijd bij. Ik besloot echter om mijn mond te houden over mijn eigen situatie. Nu kun je denken dat dit dom of stom was, maar waarom ik het liet was om papa geen extra stress te bezorgen. Ouders willen het beste voor kind, dus hij zou er mee aan de slag zijn gegaan. Maar ik geloof dat kinderen ook het beste willen voor hun ouders, dus daarom zweeg ik.

Een paar weken later bleek dat hij er niet op tijd bij was. Hij had nog een half jaar en met mazzel een jaar. Ik besloot me stil te houden over mijn situatie. Deze stress kon papa er niet bij hebben vond ik. Dit was ook de tijd van de grote overdracht, zo vond ik. Kortom, ik haalde eruit wat erin zat. Mijn vragen, dingen die ik uitgesproken wilde hebben en we gaven elkaar muziek mee. Hoe verdrietig ook, ik zie het als een dankbare periode.

Na het nieuws over mijn vader besloot Ernst opeens te stoppen met de date-sites. Het had hem zo aangegrepen en hij was er kapot van. Als ik erover begon moest ik er over stoppen, want hij had moeite om erover te praten. Wel vond hij het achterlijk dat ik zo vaak mogelijk naar papa ging, want hij was nog niet dood. Zo zei hij dat letterlijk.

Op een avond kreeg hij telefoon van zijn moeder. Zijn vader had de hond uitgelaten en was aangereden door een jongen op een scooter. Hij had een beenbreuk en lag in het ziekenhuis. Ernst vroeg me of hij naar het ziekenhuis zou moeten gaan. Ik vond van wel en dus gingen we. De dagen erop ging Ernst dagelijks. Hierop vroeg ik of hij nu begreep waarom ik zo vaak mogelijk naar papa ging, want met papa was het wel een aflopende zaak. Hij zei niets en heeft daarop een week niet tegen me gesproken. Sterker nog, hij kookte ook voor hem alleen of voor hem en Wesley. Na een week was het opeens weer goed en ik zweeg maar. Tenslotte wilde ik er ook niet extra stress bij hebben.

Een klein half jaar later zouden we het weekend naar mijn vader, want hij wilde nog een expositie geven en die zou geopend worden. Echter aankomend lag papa op bed. Zijn laatste fase was ingegaan. Ernst was mee, maar besloot na de expositie naar huis te gaan, terwijl ik bleef. De volgende dag belde ik hem of hij wilde komen, want het afscheid was nu heel dichtbij. Dat deed hij. Waarschijnlijk onder druk van zijn moeder, want hij was daar op de verjaardag. Later zei ze tegen mij dat ze het apart had gevonden dat Ernst naar huis was gegaan en niet bij mij was gebleven. Ik heb gezegd dat we het zo afgesproken hadden.

Papa overleed. De dagen ervoor had ik nog vaak genoeg alleen bij hem gezeten, en hem verteld hoeveel ik van hem hield en hij de mooiste kamer in mijn hart zou krijgen. Op zondagmiddag, terwijl papa sliep ben ik naar de foto van oma (zijn moeder) gelopen en heb haar gevraagd om hem snel op te halen en de overgang zo netjes mogelijk wilde maken. Een paar uur erna was ze er en was hij rustig weggegleden.

Na de plechtigheid zaten Ernst en ik in de auto op weg naar huis. Ik hield me sterk. Toch was ik bang, ik was doodsbang. Nu papa er niet meer was had ik geen sterke arm meer die me kon helpen en ik voelde hopeloos alleen. Mijn angst was trouwens reƫel geweest bleek later die avond. Ik was vroeg gaan slapen en werd wakker gemaakt. Mijn vader was nu overleden en ik had me aan mijn huwelijkse plicht moeten voldoen. Dat wilde ik niet, maar ik werd verdoofd met een dreun in mijn gezicht. Nu was mijn oog wel blauw. Ik belde mijn werk en vroeg of ik nog een paar dagen extra thuis mocht blijven, want ik kon het allemaal even niet aan. Het was goed.

Op dat moment zag ik wel in dat ik toch echt weg moest bij Ernst. Maar hoe? Anderhalve maand erna ging bij mij het licht uit en was de Burn Out een feit. Het zal raar klinken, maar dat was het begin van mijn redding…

Speciaal om papa te eren nu een Duits nummer. Wat ik niet had voorzien was dat we, papa, mama en ik, een zeer openhartig gesprek hadden. Nu achteraf bekeken had het mijn vlucht bij Ernst vandaan kunnen betekenen, maar dat deed ik niet omdat ik dat toen niet inzag. Achteraf maar goed ook, want mama zou me niet kunnen missen…

Zie ook in deze serie:
Deel 1: La Mia Passione: La Dolce Vita
Deel 2: La Mia Passione: Afscheid
Deel 3: La Mia Passione: Franca Tiamo
Deel 4: La Mia Passione: Feeling Good
Deel 5: La Mia Passione: Father and Daughter
Deel 6: La Mia Passione: Innocent
Deel 7: La Mia Passione: L’Italiano
Deel 8: La Mia Passione: Fighter
Deel 9: La Mia Passione: Family Time
Deel 10: La Mia Passione: In Nije Dei *SPESJALE EDYSJE*
Deel 11: La Mia Passione: Bicycle Race
Deel 12: La Mia Passione: Music
Deel 13: La Mia Passione: The Lovecats
Deel 14: La Mia Passione: Living On My Own
Deel 15: La Mia Passione: In This Life
Deel 16: La Mia Passione: I Don’t Care
Deel 17: La Mia Passione: Vlieg Met Me Mee Naar De Regenboog
Deel 18: La Mia Passione: Behind The Mask

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.