La Mia Passione: In Nije Dei *Spesjale Edysje*

Op 12 oktober 2016 werd bekend dat The Passion 2017 in Leeuwarden zal zijn. Nu ben ik erg fan van The Passion. Ik ben verder niet gelovig. In mijn ogen hoeft dat ook niet om ervan te kunnen genieten. Ik geniet van het creatieve spektakel, de bestaande liedjes die het verhaal maken en hoe het in beeld wordt gebracht. Ik GENIET. Ja echt, dat doe ik in hoofdletters.

Na ook een interview over de komende versie van The Passion gehoord te hebben op de radio met David Grifhorst over de locatie, Leeuwarden raakte ik compleet geïnspireerd. Mede daardoor en doordat ik foto’s uit mijn jeugd en mijn familie (tot aan de grootouders van mijn vader toe) zat in te scannen, kwam ik op het idee om mijn eigen versie te maken. Niet onder dezelfde naam uiteraard, dus die heb ik aangepast. Wat van hun hoort bij hun, wat van mij is hoort bij mij. Voor mij is dit zelf een heerlijk naslagwerk en wat ik ook hoop, is om anderen te laten hoe je dus zelf zo’n naslagwerk kunt maken. Goed, ik blog. Dus ik deel het. Die keus maakt iedereen voor haar- of hemzelf.
Welk idee ik nu ook aan de hand wil doen. Mis jij een dierbare? Daarover kun je ook in je eigen woorden zo’n naslagwerk maken. Schrijven doet verwerken en muziek is een streling voor de ziel. Mocht je vragen hebben, schroom niet en vraag maar. Ik help graag.

Dit keer kom ik echter met een iets aangepaste versie. Ik ga minder, niet zelfs denk ik, op een avontuur in van mijn leven. Ik heb namelijk iets toegezegd. Om nu wel even bij The Passion te blijven, ik heb bij mijn mijn vrienden Johan en Gerben slaapplek geregeld voor 13 april 2017. Ja zij wonen in Leeuwarden. Johan is een oud-collega van me. We werkten beide in een zorg-instelling in Leeuwarden. Gerben is zijn man en leerde ik pas later kennen. Natuurlijk mag ik bij hen slapen, alleen schreef Johan wel het volgende:
“maar 1 ding belove zegt Gerben.
must eens wat positiver over de friezen schrieve.”

Vanuit het Leeuwarders naar het Nederlands vertaald, betekend dit:
“maar 1 ding beloven, zegt Gerben.
Je moet eens wat positiever over de Friezen schrijven.”

Tja…. Ik ben natuurlijk wel in het Friesche groot gebracht. Inmiddels woon ik op steenworp afstand van het werkpaleis van de koning. En o wat vind ik het heerlijk om op mijn social media de Friezers (zo noem ik de Friezen daar) op de hak te nemen. Maar goed. Ik heb nu een missie. Nu moest ik wel nadenken over hoe ik dit moest gaan doen.

Dit is echter het 10de deel in mijn blogserie! Een mooie gelegenheid dus. Gezien ik ook om het logeren heb gevraagd tijdens The Passion in 2017. Kijk, zo maak ik de cirkel rond. Daarom dus de aangepaste versie. Daar gaat ie!

In Nije Dei

Als dat geen goed begin is. De koptekst voor de verandering in het rood. Een goed begin is het halve werk zeggen ze. Maar goed Gerben, speciaal voor jou, daar ga ik dan. Positiever over Friesland schrijven! Ik. Ik ga mijn best doen. Echt waar!

Nu moet ik eerlijk toegeven. Als je ergens woont of hebt gewoond dan zie je minder vlot de mooie dingen van je omgeving. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat ik Friesland ben ontvlucht. Ho! Sorry Gerben, macht der gewoonte. Dat ik naar Zuid-Holland ben verhuisd. Niet ontvlucht natuurlijk.
Maar goed, David Grifhorst was voor een interview op NPO Radio 2 op 12 oktober. De locatie van The Passion was bekend geworden, en het werd Leeuwarden in 2017. Hij was ZO enthousiast over Leeuwarden. Als je hem hoorde zou je gewoon meteen naar de Friese hoofdstad willen verhuizen! Nu heb ik zo’n 15 jaar in Leeuwarden gewoond. Zag ik toen niet de schoonheid, door David werd ik eraan herinnerend en zag ik die opnieuw. Mag ik hierbij gelijk David een enorm compliment geven? Dat is een hele grote gave die hij heeft, dat enthousiasme! Ik benijd hem daar wel om, wat zou ik dat graag kunnen!

Maar goed, ik zal positiever over Friesland zijn voor Gerben. Dat is wel waar dit hoofdstuk om draait. Eerlijk is wel dat ik moet zeggen dat ik vanaf heel jong heb geroepen uit Friesland weg te willen. Een oudere zus van mijn moeder en haar man en kinderen waren naar Noord Holland verhuisd. Al toen ik een baby was woonden ze daar. Ik zag daar veel meer mogelijkheden. Dus na mijn woordjes, “Mama”, “Papa”, “Beppe” en “Poes”, was mijn eerste volzin, “Ik wil hier weg!”, uit Friesland dus. Dit bedoel ik niet negatief Gerben, het was gewoon zo. Dat zei ik toen. Dat doet echt niets af van de provincie!

Friesland is verder heel mooi. Lieflijk ook. Het is er rustig. Stress komt in het Friese minder voor. Dat komt ook omdat de Friezers. Nee, dit moet ik niet zeggen. Dit gaat Gerben niet goedkeuren. TAKE 2! Dit komt omdat de Friezen nuchterder zijn. Niets maakt ze overstuur. Ze nemen afstand van de situatie en bekijken het nog eens. Bevalt het, dan is het goed. Bevalt het niet, dan nemen ze er afstand van. Kortom, het is een heel slim volk! Eigenlijk wel dan.

Friesland is ook mooi. Het is vooral groen. En wist u dat groen de kleur van de rust is? Dit is echt geen onzin van mij, dat is heus waar. Google maar. Geel is mijn favoriete kleur, dat dan weer wel. Maar mijn favoriete kleur en blauw, maken groen. Sorry, ik ben de dochter van een kunstschilder. Dat is me met de paplepel ingegoten. Dus groen vind ik ook wel leuk. Positief toch?

Al het werk is van Peter Vassilev, mijn vader. Kijk gerust ook eens op zijn site Peter Vassilev en bezoek zijn galerie. Dit is toch wel de allerbeste spot in Friesland. Oké, ik ben bevooroordeeld.

Waarschijnlijk zal Gerben toch positiever willen…. Ik moet even nadenken….

Ik weet het! In Friesland zijn er veel stadsfeesten. Zo is in Sneek de Sneek-Week. Deze staat centraal rond het Skûtsjesilen. Dat is gezellig! Op de eerste avond komen de zeilboten binnen varen. De kleinste voorop en dan steeds groter. Daarna begint de Sneek-week pas echt. Er worden dan vele dingen georganiseerd.
Ook in Harlingen is zoiets. Niet omwille van het zeilen trouwens. De Harlingers hebben de Visserijdagen. Het begint op woensdag en duurt tot en met zaterdag. Ik zou graag zeggen wat er is. Toch is het beter om op Google te kijken dan. Niet omdat ik er gemakkelijk vanaf wil zijn, maar de laatste keer dat ik er was was in 2000. Er zullen dingen veranderd zijn en ja…. die weet ik niet. Gerben waarschijnlijk wel. U kunt hem vinden onder mijn vrienden op Facebook.
Dan Franeker. Dat is waar ik opgegroeid ben. Franeker heeft de laatste woensdag van juli of de eerste woensdag van augustus de Friesche volkssport het Kaatsen op de agenda staan, de PC (Permanente Commisie, daar staat die afkorting voor). Zelf ben ik niet zo van het sportieve, maar gezellig is het! En erg Fries! Wilt u een pure indruk van het Friese hebben, ga dan naar Franeker tijdens de PC! Het is niet eens nodig om een kaart voor het Sjûkelan te kopen waar de PC zich afspeelt. De hele sfeer in het stadje ademt de sfeer dan. Mis vooral het feest dan in de avond niet!
Daarbij heeft Franeker ook een feestweek. De Agrarische Dagen. Ook met festiviteiten. Hierin staan wel de boerenfestiviteiten centraal. Dus hoe leuk is dat? Als je niet uit Friesland komt is dit een pure aanrader!
Kortom, Friezen houden van gezelligheid!

Bent u in Friesland. De alcoholische drank bij uitstek is daar natuurlijk hun beerenburg! Overal in Friesland te halen, maar ik haal het standaard bij Mitra Souverein in Franeker en dan wel de Franeker Beerenburg. Let vooral op het etiket, met een mooie tekening van een schaatser bij de Elfstedenbrug. En jawel…, deze is gemaakt door mijn vader!

Wat op een a mooiste plek is van Friesland volgens mij? Dat zal niet moeilijk zijn om te raden. Dat is waar ik mijn logeerplek heb geregeld voor The Passion 2017. Kortom, de woning van Gerben en Johan!

Nou als dit niet positief is Gerben… Dan weet ik het ook niet meer! Ik heb enorm mijn best gedaan 🙂

Ik sluit met een heel bekend Fries nummer af, In Nije Dei. Grappig is, toen dit een hit was…. Ik was bij een vriend in Noord Holland. Hij vertelde dat zijn vrienden dit zo’n geweldig nummer vonden. Zijn vrienden kwamen later die avond. Hij vertelde dat ik Fries was. Men wilde graag weten waar dit nummer over ging. Met een staalhard gezicht vertelde ik dat de Friezen het zo grappig vonden dat Nederland dit nummer omarmde. Het was namelijk niets meer dan een donor-liedje voor een nieuwe heup. Dat woordje “Fugelfrij” betekende namelijk dat diegene weer kon lopen als een kievit!
Men hing aan mijn lippen en vond het zo emotioneel en mooi. Ik heb het maar zo gelaten. Zeiden ze vaak “Die domme Friezen”, maar ik wist na die avond wel beter!

https://www.youtube.com/watch?v=xHSBRvf3pQA&feature=youtu.be

Beste lezers en lezeressen, wat een lef he van me?! Ja, daar sta ik zelf ook nog wel van te kijken! Nu zit ik toch wel geramd met een vaste logeerplek, indien nodig, bij Johan en Gerben! Ik was toch zeker wel (voor mijn doen) positief over Friesland 😉

Zie ook in deze serie:
Deel 1: La Mia Passione: La Dolce Vita
Deel 2: La Mia Passione: Afscheid
Deel 3: La Mia Passione: Franca Tiamo
Deel 4: La Mia Passione: Feeling Good
Deel 5: La Mia Passione: Father and Daughter
Deel 6: La Mia Passione: Innocent
Deel 7: La Mia Passione: L’Italiano
Deel 8: La Mia Passione: Fighter
Deel 9: La Mia Passione: Family Time