La Mia Passione: Father And Daughter

Het is eind november nu. Ja, het duurt nog lang tot 13 april, als The Passion zal plaatsvinden in Leeuwarden. Dus ik ga weer verder met mijn persoonlijke La Mia Passione, om zo lekker lang op een creatieve manier voorpret te hebben. Dit keer ben ik ook doorgeslagen hiermee naar mijn stemlijst voor de Top 2000 op NPO Radio 2. Ja, ook dat vind ik heerlijk en ik ben er vandaag even lekker voor gaan zitten. In die lijst staan nummers die nog in dit item gaan voorkomen. Welke het zijn, dat vertel ik nog niet!

Nog even in het kort uitgelegd wat ik ga doen. Tijdens het inscannen van mijn jeugdfoto’s en het delen ervan op mijn facebook, luisterde ik naar het interview op NPO Radio 2 met, de regisseur van The Passion, David Grifhorst over het aanstaande spektakel in Leeuwarden. Hij was zo enorm enthousiast, dat sloeg op mij over. Dus daarom het volgende:

In deze serie met blogs vertel ik een ervaring of avontuur over of uit mijn leven, vanaf het moment dat mijn ouders elkaar leerden kennen. Dit vul ik aan met foto’s en om het voor mij zo ‘Passion’-mogelijk te maken, zoek ik 1 nummer uit die dat verhaal omlijst qua titel en songtekst. Het kan van alles zijn aan muziek, dus je bent gewaarschuwd. Een leuke uitdaging voor mezelf en nog meer, wat een geweldig naslagwerk voor mezelf!

Father And Daughter

Klaasje en Peppo waren hals over kop getrouwd, maar waren dolgelukkig nu ze eindelijk hun leven samen konden voortzetten, met hun geweldige dochter. Ik was nog te klein om alles mee krijgen. Mij werden de verhalen pas veel later verteld.

Bijvoorbeeld dat mijn moeder in het begin de kostwinner was. Voorheen hadden mijn beppe (grootmoeder) en tantes op me gepast, maar nu was papa er. Hij vond het geweldig om op zijn kleine meisje te passen. Hij deed de huishouding, en als ik niet sliep lag of zat in de box dichtbij hem om toe te kijken. Hij schilderde ook nog steeds graag, en ook dan vond hij het geweldig mij in buurt te hebben.
Schilderij van papa

Moest ik dan wel slapen, dan bracht hij me niet naar mijn wieg, maar legde hij me in de kinderwagen en zette deze dichtbij hem. We gingen er samen ook veel op uit. Hij liep trots achter de kinderwagen. Hij vond het leuk, een Bulgaarse muzikant die achter de kinderwagen liep in een klein Fries stadje. Hij werd door de bewoners eerst vreemd aangekeken, maar zijn charme maakte veel goed. Hij had echter nog moeite met de taal, maar men hielp hem wel waar ze konden.

Wat papa moeilijk vond, maar eigenlijk nooit over sprak. In het begin miste hij zijn familie verschrikkelijk. Hij vertelde het pas tijdens zijn ziekbed. Hij vertelde toen dat hij in die tijd zijn Nederlands oefende. Als we samen waren dan besprak hij alles met mij. Ik luisterde, kon nog niets terug zeggen, lachte lief en soms viel ik ook in slaap. Daar was volgens hem de vader dochter-band ontstaan. Daarnaast was ik als baby ook zijn muze geworden als het ging om zijn fotografie-hobby. Hij was volop bezig om alles wat ik deed vast te leggen. Hij kon me dan nog niet aan zijn ouders laten zien, maar qua foto’s zagen ze me bijna als in een animatiefilm opgroeien.

Het was aan de einde van 1972 dat mijn Bulgaarse opa en oma een visum hadden gekregen en voor 6 weken naar Nederland mochten. Naar hun zoon, hun schoondochter en ze zouden voor het eerst mij, hun eerste kleinkind, kunnen zien en vasthouden.
Ze genoten, wat hadden zij een prachtige kleindochter. Ze waren trots op hun schoondochter en op hun zoon, en ze zagen dat hun zoon nu een extra band met zijn eigen vlees en bloed had…

Zie ook in deze serie:
Deel 1: La Mia Passione: La Dolce Vita
Deel 2: La Mia Passione: Afscheid
Deel 3: La Mia Passione: Franca Tiamo
Deel 4: La Mia Passione: Feeling Good