Frida

Frida-Kahlo Onlangs vroeg iemand me wat mijn favoriete film is. Meteen antwoordde ik: ‘Frida’. Die kende diegene niet. Dus daarom wil ik er nu eens een stuk over schrijven. Het is echt de moeite waard om die film eens te bekijken.

Frida is een waargebeurd verhaal over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. De film is gebasseerd op het boek van Hayden Herrera Frida – Een biografie van Frida Kahlo. Frida Kahlo werd geboren in 1906. De film start vanaf het moment dat ze 18 jaar is en in een verschrikkelijk ongeluk betrokken raakt tussen de bus waarin zij is en een tram. Ze besluit te gaan schilderen tijdens haar maandenlange revalidatie. Haar kunst wordt opgemerkt door de kunstenaar Diego Rivera, met wie ze uiteindelijk ook trouwt. Het koppel raakt bekend in de Amerikaanse kunstscene. Na een roerige tijd in de VS keren ze terug naar Mexico. Ze bieden onderdak aan de verbannen Russisch leider Trotski waarmee Frida een affaire krijgt. Zowel Diego als Frida hebben echter meerdere affaires. Frida met mannen en vrouwen.

Frida Kahlo kende meerdere tegenslagen in haar leven op het gebied van gezondheid. Toch zette ze door en stond haar mannetje. Haar kunst is te herkennen aan de vrolijke kleuren die werden gebruikt, die echter in contrast staan met een vervreemde sfeer. Ook maakte ze vele zelfportretten. Ze wordt in de film geweldig gespeeld door Selma Hayek, die qua schmink ook de typerende wenkbrauwen aangemeten kreeg die Frida zo enorm typeerden. De film werd genomineerd voor zes Academy Awards. Uiteindelijk werden er 2 gewonnen voor beste grime en beste filmmuziek (van Elliot Goldenthal). Wat mij er zo in aanspreekt is het feit dat ze een krachtige, boeiende en erg inspirerende vrouw was, die overal lak aan had. En dat voor die tijd! De film komt uit 2002, duurt 123 minuten en de cast bestaat uit: Selma Hayek, Alfredo Molina, Geoffrey Rush, Antonio Banderas, Ashley Judd en Edward Norton

Nog een extra weetje: De band Coldplay liet zich door een werk van Frida inspireren en vernoemde het album Viva la Vida ernaar.

Hieronder zie je een trailer van de film:
https://www.youtube.com/watch?v=zudfarZ-ZNk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.