Film: The Danish Girl

Zondagmorgen en ik was zoals gewoonlijk vroeg wakker. Dan vind ik het wel fijn om nog even te blijven liggen, Netflix op te starten en een film te gaan kijken. Dat deed ik vanochtend ook en ik koos voor de film The Danish Girl. Dat is een film uit 2015 die zich afspeelt in Denemarken in de jaren 20. Het gaat om een getrouwd stel die beide kunstenaar zijn. Om specifieker te zijn, het gaat over Einar Wegener en Gerda Gottlieb.

Het mooie van deze film is dat hij op waarheid is berust. Niet iedereen zal de namen iets zeggen, maar zo ver bekend is in de geschiedenis, is Einar de eerste persoon die een geslachtsoperatie onderging en werd Einar Wegener Lili Elbe. De operaties waren nog experimenteel en vonden plaats in Duitsland. Naar het schijnt ontdekte Einar zijn gevoelens als vrouw, omdat hij geregeld als vrouw model zat voor zijn echtgenote.
In de film wordt mooi weergegeven hoe het begon en door welke ellende hij, maar ook zij, ging. Hij heeft een hele weg af moeten leggen om te komen van Einar naar Lili. Wat niet in de film te zien was, in oktober 1930 verklaarde koning Christiaan X van Denemarken het huwelijk tussen Einar en Gerda nietig en kreeg ze een nieuw paspoort waar haar nieuwe naam in stond. Dit alles zorgde voor veel ophef in Denemarken en Duitsland, en gebeurde in de jaren 20 van de vorige eeuw. We zijn nu zo’n 100 jaar verder en ik vraag me af, is er veel veranderd? Ja op medisch gebied wel.

Qua mensheid vraag ik het me soms af. De wil is er duidelijk wel om er beter mee om te gaan. Kijk naar de genderneutraliteit, wat tegenwoordig bijna een rage begint te lijken. Met afgelopen week het hoogtepunt van een bekende Nederlandse winkelketen, die alle genderaanduidingen in de kinderkleding en op de verpakkingen ervan aan het einde van dit jaar zal schrappen. Persoonlijk vind ik men hierin doorslaan, maar ik moet eerlijk toegeven, ze weten zich wel in de spotlight te zetten en zo gratis reclame te krijgen. Dat ze dat op deze manier doen… Mijn mening is dat ze de plank volledig mis slaan. Juist dit komt in mijn ogen discriminerend over. Ze mogen het doen, maar waarom moest dit in de media? Had het gewoon gedaan zonder het kenbaar te maken, volgens mij zou er namelijk geen haan naar kraaien. Ouders kopen toch wel wat ze leuk, en bij hun kinderen vinden passen. Ze zijn zelfstandig genoeg!

Terug naar de film. Ik vond de film indrukwekkend, maar ik ga er niet te veel over vertellen. Wat ik er goed aan vond is hoe men de problemen in beeld bracht en liet zien hoe het ook voor het koppel was. Chapeau voor Gerda, wat een vrouw met karakter was dat! Daarnaast was het mooi gefilmd en de cast was geweldig. De rol van Einar Wegener/Lili Elbe werd vertolkt door Eddie Redmayne. U kent hem vast in zeker uit de film The Theory Of Everything waarin hij Stephen Hawkin speelde. Hij vertolkt de rol van Einar/Lili erg geloofwaardig kan ik melden.

Wil je deze film ook zien? Hij staat op Netflix. Voor nu, ga ik op zoek naar het boek, want dat is doorgaans uitgebreider.

*Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.