Familie-recept

russal Al vaker heb ik gezegd dat ik het volgende recept eens zou plaatsen, maar heb dat nog nooit gedaan. Dit keer doe ik mijn Oma’s ‘Russische Salade’. Nu is het zo dat het niet het originele recept is. Mijn Opa was een gerenomeerd dirigent vroeger in Bulgarije en leerde mijn Oma kennen bij zijn koor. Hierdoor reisden ze veel, zo ook naar Rusland. Daar aten ze de salade waar het hier om gaat. Mijn Oma had het recept gevraagd en gekregen, als vrouw van de dirigent. Jaja, dat zei ze er graag bij. Gezien dit in Rusland was geweest gaf ze hem de naam Russische Salade. Ze gaf het recept ook door aan mijn vader. Mijn vader gaf het door aan mij, gezien ik meer met koken en eten had. We hadden erg veel lol om de naam die mijn Oma de salade had gegeven. Had ze het recept in Duitsland gekregen, dan was het de Duitse Salade geweest, idem met Mongolië om maar iets te noemen. Kortom, wij hebben Oma’s recept de naam ‘Vassilev Salade’ gegeven. Vonden we meer reëel.

Ik ga me aan het recept houden zoals het er staat. Dat is een grote hoeveelheid. Speciaal om de salade te maken kreeg ik er een afwasteil voor van mijn vader. Die gebruik ik speciaal daarvoor en verder niet!

Ingrediënten
2 kilo geschilde aardappelen
blik doperwten 320 g.
6 wortelen
6 tot 8 zure augurken
1 blikje smac (ben je vegetarisch, dan kan je dit gewoon weg laten)
1,5 citroen

Voor de eigengemaakte mayonaise
10 eieren
1 liter zonnebloemolie
1 theelepel mosterd

zout en peper

Snijdt de geschilde aardappelen in blokjes en kook deze. Uitlaten lekken en af laten koelen. Daarna kunnen ze in de bak, en stamp ze nog fijner met de stamper. De doperwten spoel je af en doe je zonder te koken in de bak. Snijdt de wortelen, smac, en augurken in dobbelstenen.
Pers de citroen en voeg de sap toe.
Daarna slits je de 10 eieren. De 10 eidooiers doe je in een schone, vetvrije keukenmachine. Het eiwit vang je op in een aparte schaal. Aan het eigeel voeg je 1 theelepel mosterd toe. Je zet de keukenmachine aan en heel langzaam voeg je de fles zonnebloemolie toe. Niet te snel doen, het moet wel pakken. Als je mayonaise klaar is voeg je dit toe in de bak. Goed omroeren.
Daarna ga je het overgebleven eiwit bakken, op de manier als scrambled eggs. Dit laat je afkoelen en snijdt je nog eens extra fijn als dat nodig is. Daarna voeg je het toe. Je brengt het daarna op smaak met zout en peper. Ik maak het ook af met peper over de bovenkant van de salade voor ik het op tafel zet. Het lekkerste is om de salade een dag van te voren te maken zodat de smaken lekker kunnen intrekken.

Mocht je hem gaan maken, laat het me maar weten. Dan wil ik de rol van mijn vader wel op me nemen en kom ik proeven en zeg ik of die laatste halve citroen wel of niet toegevoegd moet worden, of er meer zout aan toegevoegd moet worden of toch nog 2 augurkjes extra. Ja, zo snel was mijn vader niet tevreden. Het mooiste compliment wat ik van hem kreeg was, “Jij maakt ‘m echt als mijn moeder!”

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.