De Mexicaanse Chocolade Kip

moi17Hahaha, wedden… jij dacht bij de titel waarschijnlijk al aan de paas en dan aan een kip met sombrero. Maar nee! Ik schreef onlangs al dat ik een foodlover ben en ik kook ook erg graag. Dus niet de aardappelen, groente en vlees, dat is me te saai. Het leukste aan het koken vind ik het snijden en het bij elkaar brengen van smaken door te testen en te proeven. Als kind was ik een ellendig figuur die niets luste, maar ik moest alles proeven van mijn ouders. Niet alleen proeven trouwens, ik moest het ook leren eten. Dus bestelde mijn vader gerust kreeft en liet mij eerst eens kijken hoe dat moest gaan eten. Natuurlijk hielp hij me later heus wel. Ik kreeg van alles op mijn bord zoals lever, nieren, maag, pens, (koeien-)tong, kikkerbillen en stierekloten. De laatste liet hij me eten zonder nog te zeggen wat het was, dat zou hij een dag later vertellen. Maar het smaakte me erg goed en ik pakte een vork om uit zijn bord mee te eten. Daarop vertelde hij wat het was, maar gezien het lekker was prikte ik vrolijk een vorkje mee uit zijn bord!

Alsof het nog niet genoeg was, ik kreeg zo rond mijn 22ste een relatie met Tonio. Tonio vond het idee van mijn ouders erg goed en nam het over naar zijn zoon, maar trok dat ook weer door naar mij, want hij had andere dingen op het menu staan zeg maar. Zijn zoon was echter niet heel jong meer en ik kon het goed met hem vinden. Dus proefde ik, dan deed zijn zoon wel mee. Tonio schotelde ons onder andere maden, sprinkhanen, hersenen en escargot’s voor. De laatste is natuurlijk een prachtig sjiek woord, maar is niet minder dan slakken. En écht, ik vind ze lekker!

Maar goed, wat wil ik dan nu met die Mexicaanse Chocolade Kip, die dus niet de Mexicaanse Paaskip met Sombrero zal zijn? Zoals ik schreef ik test ik graag de smaken. Het gebeurde een aantal jaren geleden. Ik was op bezoek bij een vriendin en ze wilde graag Life & Cooking kijken. De tv stond aan en Rudolph van Veen (nu bekender van Rudolph’s 24 Kitchen) maakte een Valentijn-diner. Het zou lustopwekkend zijn. Die vriendin en ik waren nieuwsgierig en hingen aan Rudolphs lippen toen bleek dat het gerecht Mexican Hot Chocolat Chicken zou zijn! Heet en Chocolade, een combinatie die mij gelijk aansprak! Daarom vandaag een recept waar ik zelf erg gek op ben. Ik ben benieuwd of je het zal gaan maken, want als ik het anderen vertel kijken ze me raar aan. Een paar ingrediënten zijn kip, chocolade, sinaasappel en chilipepers. Daar komt ie:

Ingrediënten:MCC
350 gram kipfilet
1 teentje knoflook
1 rode chilipeper
2 theelepels cacaopoeder
1/2 theelepel komijn
1/2 theelepel paprikapoeder (mijn voorkeur is de pittige variant)
1/2 theelepel oregano
scheutje zonnebloemolie
sap van 1 sinaasappel
2 eetlepels bruine suiker
snufje zout
50 gram pure chocolade
chilisaus naar eigen smaak

De Bereidingswijze:
Snijd de kipfilet in blokjes.
Pel de knoflook, Maak de peper schoon (verwijder eventueel de zaadjes, als je het minder pittig wilt hebben) en snij deze in stukjes. Meng in een kom de cacaopoeder, komijn, paprikapoeder, de gesneden chilipeper, oregano, knoflook, olie, sinaasappelsap en de bruine suiker. Schep de kipblokjes hier doorheen en roer het geheel goed om. Laat dit minimaal 2 uur marineren.
Verwarm dan de grill of de grillpan voor. Haal de kipblokjes uit de marinade, leg deze in een schaal voor in de grill of doe ze in de grillpan tot ze aan beide kanten tot ze gaar zijn. Bestrooi het met zout.
Laat intussen de chocolade au bain marie (of in de magnetron) smelten. Besprenkel de saté’s met chilisaus en met de chocoladesaus!

Je kan er rijst bij serveren, en ook een rauwkostsalade is er lekker naast. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.