De Broer Van Mijn Vader

img548 Zoals ik eerder schreef was mijn vader kunstschilder van beroep. Mocht hij dan in Bulgarije de kunstacademie hebben gedaan, dat was niet zonder slag of stoot gegaan. Mijn vader kwam namelijk uit een erg muzikaal gezin. Mijn opa was namelijk contrabassist en later ook dirigent van een groot koor, hierin zong mijn oma ook. Van opa en oma moesten mijn vader en zijn oudere broer Ilja ook een muziekinstrument leren bespelen. Mijn oom speelde viool, mijn vader dus piano. Toch had mijn vader talent voor het tekenen en zette zijn droom door naar de kunstacademie te gaan. Dit tot groot ongenoegen van mijn opa. Al heeft hij het later wel geaccepteerd toen mijn vader al in Nederland was en ook in die richting door was gegaan.

img066 Hij kwam echter als pianist in een band bij Lajos Dudas naar Nederland en ontmoette mijn moeder. Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar de muziek van mijn grootouders, oom en vader. Ik hoopte op beelden, maar heb die niet gevonden. Ook heb ik moeite om in contact te komen met Lajos Dudas, de klarinetspeler en oprichter van de band. Wat zou ik daar graag mee in contact komen en vragen of hij nog opnamen heeft uit die tijd! Mocht je hem kennen dan vraag ik je bij deze graag om hulp!

Tot zover over mijn vader. Dit keer gaat mijn aandacht uit naar zijn broer en mijn oom Ilja. Oom Ilja ging wel de muziek in. Hij zat in koren, bij onder andere Ivan Rebroff (zo is mij verteld, maar hier kon ik helemaal niets over vinden), maar ook bij het Don Kozakken Koor. Over de laatste heb ik nog wel een leuke anekdote wat mijn vader zelf vaak heeft verteld, maar wat ook in het boek over zijn leven staat.*
Het was in 1987. Oom Ilja was met het Don Kozakken Koor op tournee en mijn ouders waren met vrienden van ze naar Düsseldorf gegaan om ze daar te zien optreden. Ilja was uiteraard blij zijn broer, schoonzus en hun vrienden te zien, maar vertelde dat het concert was verplaatst en een dag eerder was geweest. Nu kende iemand anders uit dat koor mijn vader ook en die zei dat ze die avond om acht uur naar die zaal moesten komen. Dat deden ze en daar zat het gehele koor. Ze dronken, rookten en praten wat tot er één begont te zingen en de anderen om beurten bijvielen en op een gegeven moment het hele zong. Ze kregen daar dus een heus privéconcert! Die goede vriend van mijn vader heeft het gefilmd, maar ik ben nog niet toegekomen aan het bekijken van de videobanden.

Later zijn mijn ouders weer met (andere) vrienden naar een optreden geweest. Nu waren ze wel bij het concert zelf. Daarom de foto’s van een trotse broer en een trotse schoonzus. Mijn oom leeft tenslotte ook niet meer, dus dit is me uiteraard erg dierbaar.

Ja natuurlijk ben ik ook gaan zoeken om mijn oom op het net. Jammergenoeg kon ik weinig vinden, tot dat ene filmpje op Youtube. Met dank aan Mike voor het screenshot. Bij de linker engel staat een witte pijl, dat moet mijn oom wel zijn! Verder is het een geluidopname, in het filmpje worden namelijk foto’s getoond van de verschillende samenstellingen van het koor. Hieronder de foto en wil je ze beluisteren klik dan hier.

Don Kozakken Koor

* Ik schreef over het boek over/van mijn vader. Welk boek ik bedoel is “Peter Vassilev In Kleur”. De eerste helft is het verhaal over zijn leven, waarin zijn mooiste verhalen staan en hoe hij je laat zien hoe je van je droom werkelijkheid maakt. Hij heeft dit alles verteld aan vriend, auteur en zijn leerling Jack de Vries, die alles heeft opgetekend en uitgewerkt. In de andere helft staan veel van zijn schilderijen door de jaren heen. Voor meer informatie klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.